Lichter leven, meer in het hier en nu zijn

Je hoofd heeft het maar druk. Hoe vaak is jouw hoofd nu leeg? Om het ‘nu’ echt te ervaren, moet je zorgen loslaten. Dat is de moeite waard; je gaat lichter leven. Een blog van coach en mindfulnesstrainer Anurag ten Klooster

lichter leven

Lichter leven lukt als je in het hier en nu kunt zijn zodat je je zorgen loslaat

Een vol hoofd

Je hoofd heeft het maar druk. Mensen zeggen vaak: ik heb het druk. Maar het is vooral je hoofd dat het druk heeft; in de praktijk valt het soms best mee hoeveel je doet of gedaan hebt. Sta er maar eens bij stil hoeveel je denkt op een dag. Denk je over je verleden, over wat je allemaal hebt gedaan , of niet hebt gedaan, wat je hebt ervaren? Of denk jij meer over de toekomst? Maak jij je zorgen of denk je vaak: stel je dat… en projecteer je jezelf in een denkbeeldige toekomst? Dan verlang je vast naar een lichter leven.

Geen zorgen

Een ding is zeker: het verleden kan je niet veranderen. Dat is geweest. En tegen de toekomst kan je niet op. Maar dat hoeft ook niet, want de toekomst bestaat niet. Hij bestaat alleen maar in je hoofd. Je denkt dat de dingen op een bepaalde manier zullen gaan, maar in de werkelijkheid gaat het bijna altijd anders. En daar kun je dan mee omgaan. Vertrouw daar maar op. Het antwoord, de kracht, het juiste optreden of de hulpmiddelen zijn er wanneer je ze nodig hebt, niet eerder en niet later.

In het ‘nu’ zijn

Je kan je dus veel beter met dit moment bezig houden. Wanneer je met je aandacht in het ‘nu’ bent, zal je merken dat je het ‘nu’ altijd aan kunt, je gaat er namelijk al mee om nu. Dus kom in het ‘nu’. Met alles wat er nu is. En maak in je hoofd een onaangename ervaring niet groter of kleiner dan het is. Ervaar het huidige moment zoals het is.

In het ‘nu’ blijven

Je kunt jezelf altijd in het ‘nu’ brengen. Dit doe je door je bijvoorbeeld op je ademhaling te richten. Volg de beweging van je instromende en uitstromende adem, voel je lichaam. Natuurlijk komen er toch gedachten in je op. Dat hoort erbij. Laat je er niet in mee zuigen, maar kijk ernaar. Welke gedachten en gevoelens komen er langs? Besef dat alles komt en gaat, ieder gedachte, ieder gevoel, iedere ervaring. Maar dat jíj blijft.

Ervaren in het nu

Als je in het ‘nu’ bent kun je ervaren hoe het nu met je is, wat je nu nodig hebt. Ervaar je nu een probleem? Op dit moment? Niet morgen, of volgende week of volgend jaar. Wat ervaar je op dit moment als een probleem? Is er iets verkeerd aan hoe het op dit moment is? Wat zegt je innerlijke stem? Waar ben je nu, wie ben je, en wat ben je aan het doen?

Dankbaarheid voor het nu

Wees dankbaar voor wat er is, in dit huidige moment, wees dankbaar voor de volheid van je leven. Open al je zintuigen, kijk, luister, voel: de voorspoed laat zich al aan je zien, in verschillende vormen. Je hoeft het alleen maar op te merken en het leven wordt al een stukje lichter en rijker.