Stress te lijf met de natuur

Ontspannen in de natuur

Veel moeders ervaren elke dag als een race tegen de klok. Zo is het ook bij Els (31 jaar, 2 zoons), die veel stress en tijdsdruk ervaart. Ze is intercedente bij een uitzendbureau en heeft er sinds kort leidinggevende taken bij gekregen. “Ik ben heel blij met die extra verantwoordelijkheid, maar ik merk dat ik er nog in moet groeien. Dus ik gun mezelf geen pauze, ik ga de hele dag maar door. En dat gaat prima, tot ik thuis kom. Mijn jongens zijn er dan al en zitten huiswerk te maken. Tim, de jongste zit sinds kort op de middelbare school. Ik help hem met het maken van een planning en overhoor hem als hij een repetitie heeft. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat er eigenlijk niet meer bij kan hebben na zo’n drukke werkdag.”

Even stil staan

Tijdens een mooie herfstwandeling vertel ik haar dat het in zo’n druk leven heel belangrijk is om zo nu en dan een moment van rust en stilte in te bouwen. Ik vraag Els om letterlijk even stil te staan en in haar lichaam te voelen wat dit teweeg brengt. Ze is even stil en zegt dan: “Het geeft een raar gevoel, vooral in mijn benen. Ik ben eigenlijk altijd bezig, ik sta nooit stil.” Na een langere stilte merkt ze op: “Mijn hoofd voelt heel erg opgeruimd, alsof er een wind doorheen heeft geblazen.” Ze lacht en we lopen weer verder. Een moment van rust en stilte inbouwen, zorgt ervoor dat je lijf kan ontspannen. Je voelt wat jij écht nodig hebt, omdat je dichter bij gevoel bent. Een bijkomstig voordeel is dat je gedachten tot rust komen, waardoor je ze makkelijker op een rijtje kan zetten. Dit helpt jou te zien welke volgende stap je kunt nemen.

Controle willen

Drie weken later loop ik met Els op een landgoed bij haar in de buurt: “Ik voelde me heel fijn na de laatste wandeling. Ik had een opgeruimd gevoel in mijn hoofd en dat na alles wat we met elkaar hebben besproken! Die ‘pitstops’, die ik nu dagelijks neem, motiveren mij om het anders te doen in mijn leven en dichter bij mezelf te blijven en bij wat ik nodig heb.” Ik vraag haar wat ze anders wil doen in haar drukke leven. Even aarzelt ze, maar dan vertelt Els dat ze een paar dagen geleden het inzicht kreeg dat ze eigenlijk altijd de controle over alles wil houden. “Ik was me hier niet bewust van, ik deed alles gewoon zo goed mogelijk. Ook mijn nieuwe leidinggevende taken. Ik ben ontzettend blij met die promotie en wil het niet verprutsen. Ik doe er alles aan dat het op de werkvloer goed verloopt. Ook thuis ben ik een behoorlijke controlfreak, zoals met Tim. Ik wil dat hij goede cijfers haalt en niet het idee heeft dat hij het niet kan. Dus ik help hem zodat hij goed kan presteren, net als ik.”

Loslaten en accepteren

Een opgeruimd hoofd blijkt van grote waarde te zijn voor Els. Ze is dichter bij zichzelf gekomen, heeft minder stress en dat heeft haar doen inzien dat ze een grotere controlfreak is dan ze dacht. Best confronterend, maar ze weet nu wel waardoor de stress en tijdsdruk in haar leven worden veroorzaakt. En ze begrijpt ook dat die controle niet de oplossing is, maar het probleem. Dit geeft haar stof tot nadenken voor de volgende wandeling. Welke dingen zijn echt van waarde voor haar en waarover kan ze controle hebben? En wat kan ze accepteren of loslaten?