Talent ontdekken en ontwikkelen

Er zijn mensen die hun talent al vroeg in hun leven hebben ontdekt, anderen zijn er nog steeds naar op zoek. Maar iedereen heeft een talent. Hoe ontdek en ontwikkel je het? En hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Iedereen heeft talent en het is belangrijk dit te ontdekken en ontwikkelen voor voldoening en zelfvertrouwen

Talent en passie 

Het woord talent gaat hand-in-hand met passie. Passie heeft met liefde, hartstocht en ‘er vol voor gaan’ te maken. Onverschrokken op je doel af, vol overgave je ‘ding doen’. De aanname is vaak dat iedereen het heeft, maar dat niet iedereen zijn talent of passie ként. En die wil je dan vinden. Het echte talent straalt van mensen af. Mensen die talent hebben, die koken gewoon de sterren van de hemel, of verzinnen een ingewikkelde aerobics-les en knallen dan hun klasje naar ongekende hoogtes. Het doet denken aan het begrip flow, bedacht door Mihály Csíkszentmihályi. Hij beschreef dit als een toestand waarin je volledig samenvalt met wat je doet, waarin je je vreugdevol focust op je activiteit, je de tijd verliest en als het ware opgaat in wat je doet. Je zou denken dat je sneller in die toestand komt als je iets doet waar je ook goed in bent, en daar talent voor hebt. Ken je je talent niet, dan kun je uitzoeken op welke momenten je in een flow bent. 

Iedereen heeft een talent

Psychologe Nathalie van der Hooft is overtuigd dat iedereen een talent heeft. “Ik geloof niet dat iemand volledig talentloos is. Wel is het zaak dat je zelf dat talent herkent of anderen je erop wijzen dat je een talent hebt. Daar gaat het nog wel eens mis. Sommige mensen zijn als kind beschadigd, nooit of nauwelijks bevestigd in hun waarde, in hun bestaan, laat staan in hun talenten. Dat heeft dan meer met zelfvertrouwen, zelfbeeld of zelfwaardering te maken dan met een gebrek aan talent.” Hier zien we niet alleen het belang van de erkenning achteraf, maar ook de stimulering en motivering bij de ontwikkeling van talent om ooit die erkenning mogelijk te kunnen maken.

Talent kun je ontwikkelen

Sommigen vinden dat talent aangeboren is, maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat talent aan te leren is. Uit verschillende publicaties (Nyenrode, Universiteit Utrecht, Florida University) blijkt dat prestaties van talentvollen en talentlozen min of meer hetzelfde zijn nadat zij een gelijk aantal uren ergens in getraind zijn. En dan gaat het niet om een paar uurtjes per week, maar om 7.000 à 10.000 uren in totaal, dat is tien jaar lang minstens twee uur per dag. Streng en toegewijd. Als je zo veel tijd ergens aan besteedt, dan word je er wel goed in, ongeacht de leeftijd waarop je ermee begint. Kortom: talent is maakbaar. Als je kijkt naar je kindertijd dan zie je misschien welke dingen je van nature goed afgingen en waar je vanzelf steeds opnieuw mee bezig was: tekenen, dansen, muziek maken, sporten, bouwen, puzzelen, samen spelen. Het zijn aanknopingspunten om je talent te ontdekken. Zo was de PR manager als kind al goed in het enthousiasmeren van anderen om met haar mee te doen of mee te gaan naar dezelfde speeltuin. En zo kwam de maatschappelijk werker altijd al op voor de andere kinderen. De gymleraar wilde vroeger al niets liever dan sporten en de bioloog ving altijd al insecten.

De zin van talent

Het gaat er niet om wereldberoemd te worden, of CEO van een groot bedrijf, maar om goed zijn in iets wat je graag doet. En als het goed is, steek je er anderen in de goede zin mee aan, en zo worden we er uiteindelijk allemaal beter van. Vandaar dus dat men ook wel zegt dat je talent ‘een gave Gods’ is, bij voorkeur niet uitsluitend voor eigen gebruik, maar ook voor het geluk van anderen.

Tekst: Mirjam Windrich, mindful analysis coach en opleider