Het mensenlichaam heeft zo’n 100 triljoen cellen. Elke cel heeft bedoelingen, die gereguleerd worden door het DNA. Cellen zetten processen in gang en werken samen in steeds grotere samenstellingen, zoals de 100 miljard cellen in je hersenen het zenuwstelsel aansturen, dat weer de aanvoerder is van het lichaam. De psyche heeft een vergelijkbare architectuur voor zijn doelen. Zo bewegen je ogen nu over de tekst, met als doel om deze te lezen en te begrijpen, wat weer ten doel heeft iets nieuws te leren, en dat doe je weer om echt gelukkig te worden. Kortom: in het lichaam en in de psyche gebeurt niets zonder doel. De vraag is alleen: zijn het de juiste doelen? Leiden ze tot meer geluk en voordelen voor jou en de mensen om je heen?

Authentiek pad

Om goede doelen te kiezen, moeten we de invloed van de wereld en het gefluister van ons hart goed afwegen. Soms is het advies van anderen goed – ik zou willen dat ik, zoals mijn ouders adviseerden, als twintiger al was begonnen met sparen in plaats van als vijftiger -, maar vaak worden we verleid, geforceerd, of komen we op een andere manier terecht in een rol, in een carrière, een huwelijk, verslaving of spirituele stroming die niet goed voor ons is. Soms nemen we zelf actief deel aan zo’n dwaling. Vaak komt zo’n dwaling van binnenuit, in de vorm van stemmen uit ons verleden, over hoe het hoort en wat moet. Als je van jouw pad – dat authentiek is en ligt op het kruispunt van je talenten, verlangens en waarden, passend bij je temperament en je natuur, gevuld met liefde – af bent, voel je je uiteindelijk vervreemd van jezelf, gevangen, onvoldaan en afgedwaald. Misschien herken je dit.

Eigen weg

Je kunt je eigen weg volgen en tegelijkertijd je verantwoordelijkheid nemen. Met de juiste intentie en oefening, kun je je vrij voelen, terwijl je wel in verbinding staat met de wereld en de mensen om je heen. Dit doe je door je verantwoordelijkheden deel van jouw pad te maken. Ze zijn een eerbiedwaardige uitdrukking van jouw pad, een kans om te groeien op je weg.     

Bedenk eens hoe jij niet het leven leidt dat bij jou past? Maak je in je relatie meer ruimte voor je partner dan voor jezelf? Wat zeg je niet? Wiens ‘zo hoort het’ en ‘zo moet het’ leef jij? Hoe pas jij je aan, misschien heel subtiel, aan het script van je vroegere verzorgers, van groepen waar je bij hoort en de maatschappij waarin je leeft? Als je die stemmen uit je hoofd krijgt, wat is er dan nog wat waar is voor jou?

Jezelf zijn

Kijk eens goed naar een aspect van je leven, zoals familie of vriendschap. Ben je in deze relaties jezelf, of ben je van jezelf vervreemd? Op welke manier kun je bijsturen? Luister naar je hart: wat in jouw leven werkt goed voor jou en zou je meer kunnen doen? En wat roept je om dichterbij te komen? Stop een uurtje of wat met je dagelijkse routine, ga een stuk wandelen of rijden, en kijk naar je leven vanuit vogel perspectief, met een gevoel van vrijheid en mogelijkheden. Kijk zonder oordeel van waar naar waar je gaat. Moet je bijsturen? Misschien een klein beetje, misschien hoef je slechts je houding een beetje aan te passen of hoef je maar twintig minuten per dag anders in te vullen. Maar die kleine aanpassing, die vanuit je hart is gekozen, kan op den duur in je leven een groot verschil uitmaken. We maken ons leven minuut na minuut. Elke minuut kun je zo dicht mogelijk bij je eigen weg doorbrengen. In Tibet luidt het gezegde: als je goed met de minuten omgaat, zullen de jaren goed voor zichzelf zorgen.