Zo houd je dat vakantiegevoel vast

Het kan heerlijk zijn weer in je eigen bed te slapen, maar eenmaal terug van vakantie raakt je agenda ook weer snel vol, nemen to-do-lijstje in lengte toe en voor je het weet ben je dat ontspannen vakantiegevoel helemaal kwijt. 4 tips om een vakantiegevoel te houden.

vakantiegevoel houden

Alsof het nog vakantie is

Afgelopen zaterdagavond kwamen we na een lange reis aan in Nederland. Ik vond het heerlijk om in mijn eigen bed te kruipen. De volgende ochtend scheen de zon en kon ik buiten ontbijten alsof het nog vakantie was. Maar dan die stapel post van drie weken. En de mails die ik wel gelezen had tussendoor, maar nog niet beantwoord. De was, de boodschappen… En maandag moest er weer gewerkt worden. Gelukkig is de zomer nog lang niet voorbij en ik ben dit jaar van plan mijn vakantiegevoel lang vast te houden. Daarvoor heb ik de volgende aanpak:

Tip 1: Blijf buiten leven

Vakantie vieren is voor mij buiten leven. Ik geniet enorm van buiten ontbijten, ’s avonds wijn drinken op een terras, een boek lezen onder een boom, wandelen in de natuur, slenteren door dorpjes, enzovoort. Hoewel het weer in Nederland vaak wat minder goed is, probeer ik nu toch meer tijd buiten door te brengen. In ieder geval maak ik elke dag een wandeling na het avondeten, dat is nog goed voor de spijsvertering ook! En op mijn vrije dagen onderneem ik meer met de kinderen: naar de duinen, het strand, picknicken; weg uit de stad! Trouwens: de tuin moet ook weer bijgewerkt worden. Een to-do die geen kwaad kan voor mijn vakantiegevoel!

Tip 2: Zet je zintuigen open en doe iets nieuws

Vakanties zijn vol nieuwe indrukken. Het eten smaakt anders, de huizen zijn anders, de mensen, de natuur, alles is anders dan thuis. Dat maakt dat je je zintuigen open zet en alle indrukken laat binnenkomen. In je gewone omgeving denk je alles wel te kennen en leef je meer op de automatische piloot. Dat probeer ik nu te voorkomen. Op de fiets kijk ik beter om mij heen in plaats van in mijn hoofd al aan het werk te zijn. Ik probeer nieuwe recepten uit, en plan dingen die ik anders niet zo snel doe, zoals een workshop tekenen bij het Rijksmuseum (een aanrader!).

Tip 3: Houd elke dag een mini-vakantie

Typisch aan het vakantiegevoel is ook het gevoel niets te hoeven. Heerlijk! Aan verplichtingen ontkom ik in Nederland natuurlijk niet en steeds weer uit eten gaan wordt wat duur, maar ik kijk wel kritisch naar mijn to-do-lijstje. Moet dit echt allemaal? Wat kan efficiënter? Daarnaast zorg ik dat mijn hoofd elke dag even helemaal niets hoeft door zo’n twintig minuten te mediteren. Daar ben ik anderhalf jaar geleden mee begonnen en die meditaties voelen echt als mini-vakantie’s. Als mijn gedachten afdwalen, zeg ik tegen mijzelf: ik hoef hier nu niet over na te denken, ik hoef even niets. En dat geeft zo’n heerlijk vrij gevoel!

Tip 4: Leef onregelmatig

Natuurlijk: rust, reinheid en regelmaat; daar vaart een mens goed bij. Maar wat vaker de klok negeren geeft wel zo’n ontspannen gevoel. Wat later eten, lekker lang tafelen, de tijd nemen om van een kop koffie te genieten; laat je niet opjagen. Zorg voor ruimte in je agenda, zodat je alles op een normaal, of nog liever: ontspannen, tempo kunt doen. Laat die ratrace, dat gejakker, dat vele moeten zo lang mogelijk links liggen. Enjoy!