Authentiek zijn betekent elke dag je eigen keuzes maken. Telkens weer je eigen weg gaan en trouw zijn aan jezelf. Coach Marjon Bohré legt uit hoe je dit doet.

Groot zandstrand met tropisch water. Sfeerbeeld bij het blog: Authentiek zijn - 3 tips van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Een authentiek dorpje

Vroeger haatte ik de winter. Met het lengen van de dagen en het vallen van de bladeren verdween mijn levenslust. Maar sinds ik met mijn man ging skiën, ben ik gek op dit seizoen. Als we tenminste rond kerst afreizen naar de sneeuw. Het liefst naar een gezellig Oostenrijks dorpje. Waar alles nog is zoals het zou moeten zijn. Waar het leven simpel en écht is. Authentiek zeg maar.

Wat is authenticiteit?

Authenticiteit is hip. Iedereen wil het graag hebben. Of zijn. Maar is authenticiteit eigenlijk een eigenschap? Iets wat je hebt of niet? Zoals je blond haar kunt hebben. Of een wipneus. Of veel geduld. Misschien een talenknobbel, maar geen talent voor wiskunde. Volgens professor Brené Brown, auteur van de bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’, is authenticiteit geen eigenschap, maar een dagelijkse gewoonte. “Authenticiteit is een verzameling keuzes die we elke dag moeten maken”, schrijft zij. Het is dus een oefening. Elke keer weer de keuze om je eigen weg te gaan en trouw te zijn aan jezelf.

Bewust authentiek

Je kunt het vergelijken met lichamelijk fit zijn. Je maakt elke keer een keuze die gevolgen heeft voor je gezondheid. Om fit te zijn ga je hardlopen. Je stopt met roken. Je eet wat vaker vis en laat de tussendoortjes staan. Minder koffie. Meer fruit. We maken elke dag heel persoonlijke keuzes. Sommige mensen leven heel bewust authentiek, elke dag. Anderen niet. En de meeste van ons zijn de ene dag meer trouw aan onszelf dan de andere dag.

Oefening om meer authentiek te worden

Hoe kun je authentieker worden? Hoe kun je dagelijks oefenen om dichter bij jezelf te leven?

  • Pak een leeg vel papier en maak een lange lijst van waarden die voor jou belangrijk zijn. Je kunt denken aan: Vrijheid, vriendelijkheid, ambitie, vertrouwen, humor, optimisme,      groei, wijsheid, betrouwbaarheid, avontuur, eerlijkheid, eenvoud.  Vul maar aan met woorden die voor jou belangrijk zijn.

  • Omcirkel nu drie woorden die voor jou het belangrijkste zijn.

  • Als je dit hebt gedaan, kijk dan nog eens goed naar deze drie waarden. En bedenk dan: Als ik deze waarden in praktijk breng, welk gedrag laat ik dan zien? Wat doe ik dan concreet?

Authentiek zijn is je waarden kennen

Het is eigenlijk zo logisch. Het ligt voor de hand. Je dagelijkse gedrag in overeenstemming brengen met de waarden die voor jou belangrijk zijn. En daar dagelijks voor kiezen. Dat is authentieker worden. Simpel eigenlijk. Maar niet makkelijk.