Wat is authentiek zijn?

Er is veel over geschreven, gelezen en gezegd. Over dat ene woordje: authenticiteit. Of de uitdrukking authentiek zijn. In de Dikke van Dale staat hierover: echtheid, geloofwaardigheid. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk authenticiteit is, zowel persoonlijk als zakelijk. Voor mij is authentiek zijn, zijn wie je bent in je totaliteit. Dus in al je emoties, passies, gedachten, talenten, gedragingen, drijfveren, overtuigingen. Het omvat zowel al je mooie eigenschappen als ook je schaduwkanten.

Hoe word je authentiek?

Het gaat er vooral om dat je jezelf durft te tonen en dat je je eigen geluid laat horen. En dan niet alleen je leuke en veilige kanten! Naast je kwetsbaarheid, moed en doorzettingsvermogen, laat je, als je authentiek bent, ook je ‘zwaktes’ en ‘tekortkomingen’, of jouw persoonlijke verbeterpunten zien. Ook dat maakt namelijk wie jij echt bent. Ook al ben je met je persoonlijke groei bezig en wil je van die meer duistere kanten van jezelf af, je kunt ze maar beter eerst omarmen, want het hoort (nu) bij jou. Het is een kwestie van mindset om te accepteren wie jij echt bent en daar vervolgens voor uit te komen. Daarmee naar buiten treden, is bevrijdend en verbetert je contacten. Mensen willen immers graag weten met wie ze nu echt te maken hebben.

Maakt vrij en geeft zelfvertrouwen

Als je authentiek bent, pas je jezelf niet aan aan anderen; je bent jezelf trouw. Dat kunnen doen, voelt vrij. Je hebt jezelf niet door externe omstandigheden en vanwege meningen van andere mensen in de steek gelaten. Voor mij is dat de sleutel tot succes, zelfvertrouwen en geluk. Je bent congruent, in overeenstemming met jezelf! Dat is waar authenticiteit over gaat. Mensen kunnen je dan waarderen en accepteren of inhuren om wie je echt bent. Je hoeft niet bang te zijn om door de mand te vallen of tegen te vallen. Je bent al goed, dat geeft zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen helpt je verder.

Authentiek zijn zorgt voor betere relaties

Door open te zijn, oftewel je ware aard te laten zien, ontstaat er vaak automatisch een pure verbinding. Jouw authenticiteit maakt het voor de ander ook mogelijk zijn of haar masker te laten zakken. En vooral in deze tijd kan dit geen kwaad. We hebben elkaar nodig in een tijd waar er veel en snelle veranderingen plaatsvinden.

Kiezen voor authenticiteit

Als je wilt gaan voor een duurzaam gelukkig, bewust en bevredigend leven, weet dan dat je alleen de juiste keuzes op een bepaald moment kunt maken als je weet wie jij ten diepste bent. Hoe beter je dit weet, hoe beter je persoonlijke en zakelijke keuzes worden. En hoe dichter jij bij jezelf blijft, des te meer mooie dingen er op je pad zullen komen. Gewoonweg omdat je kiest vanuit je hart, jouw eigenheid. Jouw authentieke zijn.

8 tips voor authenticiteit

– Maak keuzes vanuit jezelf. Luister naar jouw eigen pure stem. Stemmetjes vanuit het ego zorgen vaak voor onrust, verdriet, boosheid, verlatenheid en eenzaamheid.

– Wees je steeds heel bewust of iets echt vanuit jouzelf komt of dat het een mening, opgelegde waarde, visie of vooroordeel van iemand anders is, bijvoorbeeld van je ouders/verzorgers, vrienden, werk/schoolomgeving.

– Voel (niet in je hoofd, niet rationeel, maar van binnen) waar jij een goed gevoel bij krijgt, of wie of wat je een gevoel van flow geeft. Denk aan werkzaamheden, gevoelens, hobbies, mensen.

– Laat jouw stem gelden, iedere stem dient het om gehoord te worden. Begin in kleine kring, bijvoorbeeld bij je vrienden, gezinsleden en je familie.

– Weet dat gevoelens nooit fout kunnen zijn en dat geldt ook voor wat je denkt en zegt. Dit maakt namelijk jou tot jou. Het is echter wel belangrijk dat je het waarom begrijpt van je voelen, denken, zeggen en doen.

– Weet dat je op de goede weg zit als mensen en stuaties je een goed gevoel geven. Dat is het positieve stemmetje van je ziel dat je laat weten dat het klopt. Die stemmetjes geven je dan een gevoel van blijheid, verbondenheid, flow, vertrouwen.

– Ga altijd uit van jezelf, vergelijk jezelf niet met anderen! Jij bent juist uniek als jezelf. Wat bij een ander past of wat een ander goed of leuk vindt, hoeft helemaal niet bij jou te passen.

– Als je jezelf kunt omarmen in je compleetheid en tevens complexiteit dan ben je op de goede weg.

– Kortom: luister naar het lied van je hart en laat je geluid horen!

 
Wil jij werken aan je authenticiteit en vrijer in het leven staan? Ik kan je als coach daarbij ondersteunen.