Zij die met succes hun leven vormgeven, doen vooral één ding: ze realiseren hun passie en talenten en volgen hun hart, aldus Annemarie Postma. En dat werkt zo…

Sfeerbeeld bij het blog: Bewust je leven vormgeven van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Ons bewustzijn bepaalt ons gevoel

De Duitse filosoof Schopenhauer wist het al: ‘Een ieder steekt in zijn bewustzijn, net als in zijn vel, en hierdoor wordt zijn leven bepaald’. Het is ons bewustzijn dat bepaalt of we schoonheid en liefde kunnen zien, ook als situaties of mensen niet aan onze verwachtingen voldoen. Ons bewustzijn bepaalt of we rust vinden, ook als het buiten onszelf onrustig is. En dat we overvloed en verbondenheid ervaren in plaats van gemis en leegte. 

Hoe worden we meer bewust?

Door de betekenis achter de verschijningsvorm van alles wat er op je levenspad verschijnt te pakken te krijgen. We lijden en ervaren strijd als we elke keer de verschijningsvorm voor de oorzaak van onze pijn zien. Maar wat we in de buitenwereld zien, is meestal niets meer dan een symptoom. Een conflict buiten je wijst altijd op een conflict in jezelf, er werkt onbewust iets in tegen dat wat je op bewust niveau graag zou willen.

Nieuw leven ‘baren’

We worden dus bewuster als we gaan herkennen wat de oorzaak is en wat het gevolg. Het leven ontwikkelt zich van binnen naar buiten, niet andersom. Net zoals een moeder haar kind baart, ‘baren’ wij telkens nieuw leven. We ontdekken steeds meer dat we voortdurend scheppen – of we onszelf hier nu bewust van zijn of niet – dat we geen toeschouwers, maar deelnemers zijn in het universum.

Eerst zelf veranderen

Maar, let op: we kunnen onze gedachten nog zo krachtig op een doel in de toekomst loslaten en het nog zo sterk willen en visualiseren, het is echt onwaarschijnlijk dat er ook maar iets in ons leven verandert als er niet iets in onszelf verandert. Verandering en verbetering beginnen altijd van binnenuit, daarna veranderen de uiterlijke omstandigheden vanzelf mee. Het ontwikkelen van zelfkennis en het nemen van zelfverantwoordelijkheid stelt ons in staat om weloverwogen gebruik te maken van de scheppende energie die wij zijn. 

Kiezen om bewust te leven

Deze energetische kracht schuilt in ieder van ons en is niets nieuws of spannends, het is gewoon hoe het in het universum werkt. Ervaring volgt bewustzijn en niet andersom. Zij die met succes hun eigen leven vormgeven, doen vooral één ding: ze realiseren hun passie en talenten en volgen hun hart. 

De keuze om ‘bewust’ te leven, is eigenlijk een eerbetoon aan ons ware zelf, aan wie we werkelijk zijn, in plaats van wie we vaak lijken te zijn of denken te moeten zijn. Zodra we in contact komen met ons ware zelf, komen we in contact met onze werkelijke kracht en mogelijkheden in het leven. En waarom zouden we dan nog iets vrezen of vereren?