Coach en trainer Anurag ten Klooster heeft zich de kunst van het voelen en genieten eigen gemaakt, ondanks pijn en verlies. Ze deelt in deze blog hoe je dit doet. “Als gevoel er mag zijn in alle kleuren, dan leef je pas echt.”

Uitzicht over een fjord met groene bergen. Sfeerbeeld bij het blog: De kunst van het genieten van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Geluk zit in kleine dingen

Mijn meiden zijn lekker in huis aan het rommelen, een beetje opruimen, een beetje huiswerk maken, ik krijg een spontane dansvoorstelling te zien. En ik ben aan het schrijven. Aan mijn boek, en aan deze blog. Het geluk zit in kleine dingen. En eenvoudig op mijn bank naast het raam met uitzicht op de tuin kunnen schrijven is een groot geluk. En dit geluk mag ik ook nog werk noemen.

Vertrouwen in het leven

Niet langer zoek ik geluk in constant nieuwe dingen doen, en nieuwe avonturen beleven, want het grootste avontuur heb ik al over- en be-leeft. Ik heb mijn eigen bedrijf opgezet, ik heb mijn kinderen gebaard en opgevoed, ik heb lichamelijke beperkingen overwonnen, ik ben alleen met mijn kinderen naar India geweest, mijn partner is dood gegaan en ik ben het leven voluit blijven leven. Ik voel en zie de eenvoud van het leven. Ik zie dit meer dan ooit. En ik heb vertrouwen in het leven, in het NU.

Automatische gedragspatronen

Wat kunnen we het leven ingewikkeld maken door steeds meer te willen of ergens anders te willen zijn dan waar we nu zijn. Of iets anders te willen voelen dan we voelen. Vandaag stond ik met mijn deelnemers uit mijn Mindfulnesstraining stil bij de vraag: hoe reageren wij automatisch op onprettige situaties en bijkomende onprettige gevoelens? Weet jij wat je als eerste denkt als je je onprettig voelt, als je boos, bang of verdrietig bent, en daarbij spanning, druk of pijn in je lichaam voelt? Het is vrij gangbaar dat mensen denken: dit wil ik niet, dit moet weg. Want wie wil nu graag boosheid, verdriet of angst voelen? Wie omhelst dat onprettige gevoel als dat in je lichaam overheerst? Wij verzinnen liever dingen om het weg te krijgen, of eigenlijk doen we dit met weinig bewustzijn, op de automatische piloot. En dit leidt tot vaste gedragspatronen. Dit zorgt ervoor dat je op een bepaalde manier met ongemakkelijke situaties omgaat.

Gevoelens zijn er om te voelen

Het gevoel is er. Ondanks dat je het niet wilt voelen. Kan je het er gewoon laten zijn? Gevoelens zijn er om te voelen. Daar zijn ze voor gemaakt. Gevoelens zijn er niet om weg te drukken, of te onderdrukken. Wanneer je gevoelens wegdrukt, dan komen ze op een ander moment vanzelf terug. Gevoelens wegdrukken kan tot meer stress of depressieve gevoelens leiden. Er zijn weinig mensen die goed hebben leren omgaan met hun gevoelens. Meestal drukken we ze weg of maken we ze groter dan ze zijn. Het komt ons vaak slecht uit wanneer we minder fijne gevoelens voelen. Tenzij er een heel ingrijpende gebeurtenis is waarbij je echt niet meer om je gevoel heen kunt en waarbij iedereen begrijpt hoe je je voelt. Dan mag het er wel zijn en getoond worden.

Echt leven

Dit is geen pleidooi om je gevoelens overal en altijd te uiten. Want soms is het gewoon niet zo gepast. Dit is een pleidooi om jezelf serieus te nemen in wat je voelt. Want wanneer gevoel er mag zijn in alle kleuren, dan leef je pas echt. Dan ervaar je de toppen en de dalen, dan leer je dat ze komen en ook altijd weer gaan, dan leer je dat je ze kan voelen terwijl je er tegelijkertijd naar kunt kijken. Dan kom je volledig tot bloei. Als gevoel er mag zijn dan ben je ook eerlijk en direct in de communicatie omdat je dan kan communiceren wat je voelt en wat je behoefte is. Ik nodig je uit om je gevoel toe te laten zoals het komt.