In je leven moet je soms op reis. Je kunt niet meer verder op de oude voet, jij of je leven moet veranderen. Soms doordat een verlangen te sterk is geworden om te negeren. Soms door een gebeurtenis die je leven overhoop haalt. Hier beschrijf ik de fasen van de reis en vind je nuttige ‘reisadviezen’.

Uitzicht over een groene mistige vallei. Sfeerbeeld bij het blog: De reis naar je nieuwe bestemming van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Je veilige huis

Er is een plek waar het veilig is, waar de dingen in je leven duidelijk en stabiel zijn. Deze plek wordt symbolisch vaak weergegeven als een huis: je bent thuis. Je weet waar je aan toe bent, wie je bent en je voelt je veilig. Soms moet je die plek verlaten, er is een transformerende, herstellende, re-settende reis nodig om een ander leven of een nieuw jij te ontdekken en te bereiken.

Vertrouwde ‘grond’ verlaten

‘Het huis’ verlaat je als het overhoop is getrokken door een gebeurtenis, of als er een diep verlangen aan het oppervlak is gekomen. Het is duidelijk dat je zo niet verder kunt en wilt. Het kan zijn dat je ziek bent geworden, dat je relatie niet meer functioneert, of dat het verlangen naar ander werk, liefde of iets anders is gerijpt en gehoord moet worden. Diepe verlangens negeren of onderdrukken neemt je vitaliteit weg, als je dat nu doet, kom je in een negatieve spiraal. De stappen om je verlangen te vervullen, krijgen  de kans om gezien te worden als je het verlangen erkent. Luister naar je verlangen, neem het serieus; je weet diep van binnen echt wel wat goed voor je is.

Bestemming onbekend

Bij het verlaten van ‘het huis’ is de nieuwe bestemming nog niet duidelijk. Je weet dat je zo niet door kunt, dat je op ontdekkingsreis moet. Voordat je het huis verlaat is het goed om stil te staan, even terugkijken hoe het huis ooit was. Neem bewust afscheid van je oude leven, je oude jij, de delen die je achterlaat. Soms komt daar rouw bij kijken, je bent immers iets kwijt wat vertrouwd was, zelfs als het niet goed voor je was. Neem hier de tijd voor. Ga door de pijn heen die er is, Pprobeer er niet omheen te gaan, dan verwerk je niets en gaan de scherpe kantjes er niet vanaf. Je sluit je dan ook voor een deel van jezelf af, waar je later moeilijker bij kunt komen.

Demonen onderweg

Het huis verlaten en op ontdekkingsreis gaan is enerverend, maar ook eng. De ene persoon houdt ook meer van reizen dan de ander. Het is een reis die je voor een groot deel alleen maakt, het is jouw reis (maar je kunt natuurlijk wel hulp zoeken). Zelfs als je bijvoorbeeld met je partner samen iets dierbaars bent kwijtgeraakt, maakt ieder zijn persoonlijke reis. Misschien komen er  gedachten als: ik kan het niet, het komt niet goed, het lukt nooit, wat ben ik toch een sukkel. Of er zijn mensen die kritiek hebben, geen begrip hebben of ongeduldig zijn. Dit zijn de ‘demonen’ die je op je reis tegenkomt. Laat je er niet door uit het veld slaan en geef jezelf veel compassie als je demonen ontmoet. Zeg aardige, bemoedigende dingen tegen jezelf.

Tussendoor uitrusten

Je mag af en toe ook even bij de pakken neerzitten om bij te komen, te herstellen van de energie die de reis kost. Het is wel belangrijk om je te committeren aan je reis, juist omdat het pittig kan zijn. Blijf voor ogen houden dat het doorreizen de enige manier is om weer een nieuw veilig huis te vinden. Je leven kan alleen beter worden als je het (deels) opnieuw vormgeeft of als je een oud deel van je loslaat en een nieuw deel ontwikkelt. En probeer ook van de reis te genieten, we zijn immers een groot deel van ons leven aan het reizen. Er is altijd veel moois te zien onderweg, misschien in de vorm van steun uit een onverwachte hoek, een kans, een transformatie, nieuw uitzicht, of wat dan ook.

De bestemming is duidelijk en je ziet dat je daar hoort

Op een gegeven moment wordt tijdens de reis duidelijk wat de bestemming is. De mist trekt als het ware op en de bestemming wordt zichtbaar. Er is dan ook herkenning: ja, dit ben ik, dit hoort bij mij, of daar hoor ik. Misschien zie je een nieuwe loopbaan, misschien ga je alleen verder, misschien kun je delen van jezelf die nog niet geïntegreerd waren in je persoonlijkheid een plek geven, of misschien zie je hoe je je wilt verhouden tot andere mensen of tot jezelf. Je bent er nog niet, maar weet nu wel waar je heen wilt, waar je als het ware ‘dient te zijn’. De reis gaat nu verder met meer helderheid, maar de weg is niet geplaveid. Misschien jaagt de bestemming je angst aan, misschien lijkt de bestemming heel ver weg te zijn en de weg er naartoe lang en zwaar. Neem de tijd, maak je de kunt van het reizen eigen. En erken ook weer de demonen, die ook nu weer voorbij zullen komen. Dit is een reisfase die ook wordt gekenmerkt door de juiste bagage verkrijgen: tijd nemen om te ontwikkelen wat nodig is om de bestemming te bereiken. Een heel belangrijke fase. En vaak moeten ook innerlijke belemmeringen opgeruimd worden, oude pijn, patronen, overtuigingen. Door het opruimen, vergroot je je de veerkracht en die heb je hard nodig op de reis.

De transformatie

Nog later in je reis ben je getransformeerd. Je voelt dat je nu hebt wat nodig is, en dat je kwijt bent wat in de weg stond. Er wordt als het ware iets geïntegreerd in je systeem: een diep voelen dat die bestemming echt voor jou is, dat je hem kunt vervullen, je bent er klaar voor. Je voelt hierbij ook iets in je lijf gebeuren, er gaat iets stromen, misschien iets wat al heel lang niet meer stroomde. Er is iets groter, sterker, heler geworden in je en je voelt het. Deze transformatie wordt vaak gesymboliseerd als ‘de held’; je bent een held geworden. Maar terwijl de held wordt geboren, sterft er ook iets in je. Je laat nu echt los wat jou niet meer dient. Neem bewust afscheid, eventueel met een ritueel.

De laatste hobbel

Nu moet de held zijn nieuwe gezicht aan de buitenwereld tonen en zijn nieuwe plek innemen: dit ben ik nu en deze ruimte is voor mij. Soms blijft de held buitenstaander; hij durft zijn nieuwe gezicht niet te tonen. Je moet in deze fase van de reis dan ook een drempel over. Je taak is nu om te zorgen voor erkenning voor wie je nu bent en daarvoor ruimte innemen. Al je relaties met de buitenwereld moeten worden herijkt. Begeleid het proces van herijken bewust, met geduld, liefde en vertrouwen. Linksom of rechtsom, je komt er wel.

De bestemming is bereikt

En dan, na deze lange, enerverende, soms moeilijke, maar vaak ook prachtige reis, ben je weer thuis. In een nieuw huis, op een nieuwe bestemming. Je staat nu in de wereld zoals je nu bent en hoe je nu leeft en hebt daar ruimte voor gevonden. Dat maakt dat het veilig voelt. Vanuit dit veilige huis, kun je de wereld met kracht en in rust tegemoet treden. Jouw rol innemen zoals jij voelt dat die voor jou bedoeld is.