De beste levenslessen leer je van mensen die niet lang meer te leven hebben, ontdekte de Australische verzorgster Bronnie Ware. Haar blog over de spijt top-5 van stervenden trok 3 miljoen hits! Een blog van gelukscoach Katja van Gulick.

Uitzicht op besneeuwde bergtoppen vanaf oever van een meer

Spijt in de laatste fase

Bronnie Ware verzorgde als verpleegkundige stervenden in hun laatste levensfase. Tijdens hun laatste weken beseften zij wat ze echt hadden willen doen in hun leven en wat ze anders zouden doen. Bronnie voerde veel openhartige gesprekken met hen en haar leven veranderde compleet door alle inzichten en lessen die ze leerde. Ze schreef hierover op haar blog ‘Inspiration and Chai’. Zo ontstond er een top 5 van de dingen waar deze mensen in hun laatste levensfase het meeste spijt van hadden. Deze staan in haar boek ‘The top 5 regrets of the dying’.

Levensles 1: Was ik maar trouw geweest aan mijzelf

Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als mensen beseffen dat hun leven bijna voorbij is, zien ze heel duidelijk hoeveel dromen niet zijn uitgekomen. De meeste mensen hadden niet eens de helft van hun dromen verwezenlijkt en moesten er bijna voor sterven om te beseffen dat het te wijten was aan keuzes die ze gemaakt hadden, of juist niet hadden gemaakt. Vanaf het moment dat je gezondheid achteruit gaat, is het te laat. Gezondheid brengt enorm veel vrijheid met zich mee, wat maar heel weinig mensen zich realiseren.

Levensles 2: Had ik maar meer tijd gemaakt voor mijn dierbaren

Veel stervenden vonden dat ze het opgroeien van hun kinderen hadden gemist en te weinig tijd hadden doorgebracht met hun partner. Bronnie’s tip: Door de vereenvoudiging van je levensstijl en het maken van bewuste keuzes, is het mogelijk om van minder inkomen dan nu rond te komen. En door het creëren van meer ruimte in je leven, word je gelukkiger en sta je meer open ​​voor nieuwe mogelijkheden, die meer geschikt zijn voor een nieuwe levensstijl.

Levensles 3: Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten

Veel van de stervenden ontdekten dat ze hun gevoelens hadden onderdrukt, vaak om vrede te houden met anderen. Als gevolg hiervan leefden ze een middelmatige bestaan ​​en werden ze nooit de persoon tot wie zij werkelijk toe in staat waren om te worden. Veel van hen ontwikkelden een slechtere gezondheid door bitterheid en wrok en door het opkroppen van emoties. We hebben geen controle over de reacties van anderen, maar wees eerlijk naar anderen, hoe moeilijk dat soms ook is. Uiteindelijk brengt het je relatie met iemand naar een nieuw en hoger niveau. De gezonde relaties zullen blijven en de ongezonde relaties die je in leven hebt zullen dan verdwijnen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, uiteindelijk win je hier alleen maar mee.

Levensles 4: Had ik maar niet mijn vrienden uit het oog verloren

Velen waren zo verstrikt in de dagelijkse gang van hun eigen leven, dat ze gouden vriendschappen hadden laten wegglijden door de jaren heen. Het is gebruikelijk dat iedereen met een drukke levensstijl vriendschappen verwaarloost. Maar als mensen worden geconfronteerd met hun naderende dood, willen ze dingen op orde krijgen met de mensen die ze liefhebben. Dat is alles wat overblijft in de laatste weken, liefde en relaties.

Levensles 5: Had ik mezelf wat meer geluk gegund

Veel van Bronnie’s cliënten wisten tot het einde niet dat geluk een keuze is. Een keuze hoe je naar de dingen en mensen kijkt, een keuze hoe je met situaties omgaat, een keuze om je te richten op wat goed is in plaats van wat (nog) niet goed is. Besef hoe mooi en fijn het is om je lekker te laten gaan en heel veel te lachen. Lang voordat je sterft!

De Nederlandse versie van het boek van Bronnie Ware vind je hier.

Haar blog (in het engels) vind je hier

Heb je moeite met een van de bovenstaande punten? Ik kan je als coach en therapeut daarbij ondersteunen.