Stress kan heel vervelend zijn en over het algemeen hebben ook te veel mensen te veel stress. Toch is stress niet altijd slecht, vertelt coach Katja van Gulick in deze blog. Sterker: we hebben het soms zelfs nodig.
De doe-modus
Twee weken geleden was het ‘De week van de stress’. Flauwekul natuurlijk om daar maar één week aan te besteden. Wat mij betreft mogen we er elke week van het jaar aandacht aan besteden. Stress lijkt wel de norm te zijn in deze tijd. We zijn continu in de doe-modus met onze to-do lijstjes en met resultaten die we willen en moeten halen. Bovendien willen we alles goed doen met betrekking tot ons gezin, werk, familie, lijf en ons sociale leven. Voel je de stress al als je dit leest?
Stress is soms goed
We willen stress het liefst van ons afduwen en ontspannen zijn. En veel mensen zouden baat hebben bij minder stress. Maar we hoeven niet alle stress uit ons leven te bannen. Weet je dat stress helemaal niet zo verkeerd is en dat we het zelfs nodig hebben?
Stress houdt ons alert
Al vanaf ons primitieve bestaan zijn we door een overlevingsmechanisme alert op gevaar. Zodra er gevaar dreigt, reageert ons lichaam door zich klaar te maken voor de aanval of om te vluchten. Dit systeem werkt nog steeds en houdt ons alert! Het is echter belangrijk dat ons lichaam van deze toestand herstelt en dat is nu net wat we te weinig doen.
Met stress presteren we beter
Bij stress staan onze zintuigen op scherp en we gaan sneller ademen waardoor onze hersenen meer zuurstof krijgen. Handig als een cognitieve prestatie geleverd moet worden. Een snellere hartslag zorgt voor meer voeding en zuurstof naar onze spieren en dat is weer handig bij een fysieke prestatie, bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Kortom, met stress presteren we op een hoger niveau.
Wanneer stress slecht is
De kunst bij stress is ervan te herstellen, net zoals we in ons primitieve bestaan deden toen het bedreigde gevoel van korte duur was. We maakten ons toen niet zoveel zorgen van te voren, en piekerden achteraf niet zo lang. We deden wat in ons op kwam en klaar. Nu hebben we een bewustzijn. We gaan malen in ons hoofd. Door het piekeren zijn we geneigd problemen groter te maken dan ze zijn. Het vlucht- en vechtsysteem blijft dan op scherp staan, waardoor je lichamelijk slecht herstelt van de stress.
Goed omgaan met stress
De oplossing? Maak onderscheid tussen de gedachten en de situatie. Vraag jezelf af: wat gebeurt er werkelijk, en wat maak ik ervan in mijn gedachten? Je voorkomt ook dat je problemen groter maakt in je hoofd door uit je hoofd te blijven. Dat doe je door te leren eerst de spanning op te merken in je lichaam, en er dan naar te kijken en het te laten voor wat het is. Vervolgens ga je naar je ademhaling en volg je het ritme van je ademhaling. Ook prettig: zodra je merkt dat er lichamelijke spanning is, richt je je aandacht op je voeten en houd je dit een tijdje vol. Op deze manier ben je met je aandacht zo ver mogelijk bij je hoofd vandaan.
Stress is onvermijdelijk, maar door er goed mee om te gaan en ervan te herstellen, kun je er ook je voordeel mee doen!