Een nieuwe liefde in je leven, 10 kilo afvallen, een andere baan, meer tijd voor jezelf, beter in je vel zitten; iedereen heeft dromen. Veel mensen nemen echter geen tijd om naar hun dromen te luisteren of beperken zichzelf in het dromen. Maar je bent je dromen waard! Je dromen realiseren vraagt moed en inzet, maar het kan. En zo doe je dat!

Sfeerbeeld bij het blog: Dromen realiseren, omdat je het waard bent van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Wat zou jou gelukkig maken?

Wat zijn je diepste wensen? Wat zou jou het gevoel geven dat je leven goed is, je echt gelukkig maken? Misschien komen er nu dromen in je op, misschien schuif je ze meteen aan de kant (want: niet haalbaar, denk je), misschien houd je bewust of onbewust je dromen tegen. Bang voor teleurstelling, of misschien ben je niet gewend om je behoeften serieus te nemen, leef je erg vanuit je hoofd.

Dromen vertellen iets over jou

Veel dromen hebben wortels in je kindertijd en hoe je toen dacht over wat mogelijk was. Als kind is het eenvoudiger om te dromen, je wordt minder belemmert door allerlei beperkende ideeën over het leven en jezelf. Natuurlijk zijn veel dromen die je als kind had gebaseerd op romantische voorstellingen van hoe iets is, maar als de kinderlijke elementen van de dromen afpelt, blijft er iets over dat een diepe waarheid over jou vertelt. Wat waren jouw dromen als kind? Welke voorstellingen had jij van jezelf als volwassene en van het leven?

Verschillende soorten dromen

Dromen kunnen heel concreet en ogenschijnlijk klein zijn, zoals een baan hebben waarvoor je maximaal een uur per dag moet reizen. Of gezonder eten, meer buiten zijn, meer tijd met je partner doorbrengen, enzovoort. En dromen kunnen ook veel groter of minder concreet zijn, zoals een menswaardiger samenleving, jezelf spiritueel ontwikkelen, andere mensen gelukkig maken, enzovoort. Of je droom concreet is of meer ongrijpbaar, klein of groot, elke droom is de moeite waard. Geef ze je aandacht, pel ze af, kijk wat je dromen over jouw wensen en behoeften zegt, direct of indirect.

Dromen zijn bereikbaar

Veel mensen dromen niet, omdat ze er niet aan toe komen, niet weten hoe te dromen, of dromen onzin vinden. Nog meer mensen blokkeren hun dromen, ze denken bij voorbaat al dat ze hun dromen toch niet kunnen realiseren. Laatst werd iemand een beetje boos toen ik het over dromen had: dat was een luxe die alleen was weggelegd voor mensen met geld. Toch liggen dromen bijna altijd binnen bereik van hun ‘eigenaren’. Niet altijd letterlijk , maar soms moet je dromen afpellen om tot de kern te komen van jouw diepe wensen. Echt! Denken dat dromen alleen voor mensen met geld is, beperkt je onnodig. Je dromen geen ruimte geven, kan komen door onzekerheid. Je hebt niet genoeg zelfvertrouwen, denkt dat je niet hebt wat nodig is. Probeer dat dan mee te nemen in het dromen: droom ook dat je het zelfvertrouwen hebt dat je het kunt, droom dat je het kunt. En als je veel last hebt van onzekerheid, als het je beperkt, werk er dan aan, probeer beter met onzekerheid om te gaan, zodat het niet je leven bepaalt.

Dromen komen van binnen

Als je je echt openstelt voor de vraag: welke dromen heb ik? Wat zijn mijn diepste wensen? Dan zullen er geen absurde of over-the-top dromen komen die je nooit kunt realiseren. Wel zul je je ‘ziel’ horen spreken; in contact komen met je diepste wezen, je innerlijke drijfveren, je missie, je innerlijke wijsheid. Het is zo de moeite waard naar jezelf, je diepere wezen te luisteren.

Dromen vragen om nieuwsgierigheid

Dromen vragen ook om een diepe nieuwsgierigheid. Een droom is soms als het ware verkleed. Als je nieuwsgierig bent kun je achter de echte droom komen, de echte diepe wensen, voorbij de buitenste laag. Als je je droom goed begrijpt, kun je gaan zoeken naar manieren om je droom te realiseren. Wat een droom in elk geval niet vraagt is een oordeel!

Hoe geef je ruimte aan dromen? Een paar oefeningen

Maak tijd om te dromen, trek er af en toe een uur voor uit en zoek dan een rustige plek op waar je niet gestoord kunt worden. Zorg dat je uit je hoofd komt, bijvoorbeeld door een tijdje je aandacht op je adem te richten. Hierna kun je verschillende dingen doen:

Dromen voor je zien

Voor sommige mensen is het genoeg om te zitten met de ogen dicht en als het ware een filmpje te starten waarin hun droom wordt afgespeeld. Ze zien zichzelf met een nieuwe liefde, 10 kilo dunner, in een andere werkomgeving, iets heel anders doen, ergens anders wonen, vrolijk zijn, moedig zijn, enzovoort.

Dromen komen uit je hart, niet uit je hoofd

Gebeurt dit bij jou niet, dan kunt je jezelf de vraag stellen: wat zou mijn leven goed maken? Of: wat zou mijn leven meer waarde geven? Of: wat zou mij gelukkiger maken? Ga na welke van deze drie vragen bij jou resoneert en gebruik die. En als je de vraag aan jezelf hebt gesteld, misschien moet je hem een paar keer herhalen, ga dan niet in je hoofd graven, maar richt je aandacht op je hart. Dromen komen van binnenuit (uit je onderbewuste), daar kun je niet bij met je denken. Als er iets opborrelt, sta er dan open voor, wat het ook is. Ga het niet beoordelen, maar geef het de ruimte. Misschien komen er beelden naar boven, misschien woorden.

Visualisatie die dromen ruimte geeft

Een andere oefening die kan helpen is de volgende: Visualiseer dat het een mooie zomeravond is en dat je naar bed gaat. Je valt in een diepe slaap en terwijl je slaapt, gaat er een jaar voorbij. In een nacht wordt jouw leven anders, jouw wensen komen uit, ook als je ze niet kent. De volgende ochtend word je wakker en op de een of andere manier merk je dat er iets anders is. Je loopt richting de keuken om thee of koffie te zetten. Daarna ga je ontbijten, douchen en je klaarmaken voor de dag. Neem echt de tijd om dit te visualiseren. En ga dan na wat er is in je visualisatie: Hoe ben jij in je visualisatie? Hoe zie je eruit, hoe voel je je, wat is er anders aan je (of niets). Met wie ben je (of ben je alleen), hoe woon je, wat ga je doen de rest van de dag, wie ga je ontmoeten? Probeer weer de antwoorden niet met je hoofd te bedenken, maar van binnenuit op te laten komen.

Dromen opschrijven

Als er dromen naar boven zijn gekomen na een van de bovenstaande oefeningen, schrijf ze dan op. Probeer bij het schrijven nog meer ruimte te maken voor je dromen, blijf schrijven tot er niets meer komt. Als je beeldend denkt, kun je ook een collage maken van je dromen.

Dromen kunnen veranderen

Bedenk je dat dromen niet in beton zijn gegoten, ze kunnen veranderen. Het heeft zin om geregeld opnieuw te dromen! Soms komen er nieuwe details naar boven, soms gaan je dromen een andere richting uit. Blijf daarvoor open staan.

Dromen realiseren

En dan kom je op een punt dat je dromen wilt realiseren. Probeer dan niet te denken in belemmeringen, aan wat allemaal lastig is of niet kan. Geef ruimte aan ideeën over hoe je dromen kunt realiseren, welke elementen je kunt realiseren, wie je kunt vragen om advies of hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Let wel: voordat je met je dromen naar buiten treedt, is het belangrijk dat je zelf echt achter je dromen staat. Anders kan een kritische reactie je zo weer aan het twijfelen brengen. En wees selectief in je keuze van de mensen met wie je je dromen deelt. Begin met een lijn uitzetten, de stappen die je kunt nemen, voor zover je nu kunt overzien. En begin dan bij het begin, hak de eerste stap op in kleine stapjes die je nu kunt maken.

Blijf dromen

Blijf je dromen ook af en toe dromen, daaruit haal je energie. Stel je voor hoe het zou zijn om je droom te leven. En richt je dan weer op de volgende stap die je nu kunt zetten. Misschien is dat weer advies vragen, zoeken naar wegen, misschien is het al heel concreet.

Dromen boezemen angst in

Het kan eng zijn om te gaan voor wat je het liefst wilt. Misschien ben je bang voor wat de buitenwereld ervan vindt, misschien ben je bang dat iets niet lukt, bang voor teleurstelling. Erken dan dat die angst er is, kijk de angst recht in de ogen, voel de angst, dan is het geen eng monster meer dat je niet kent, maar gewoon een emotie die komt en gaat. Vaak zorgt angst ook voor negatieve gedachten: het lukt toch niet, als het niet lukt, dan vindt iedereen mij een looser, etcetera. Herken dat deze gedachten geen feiten zijn, maar producten van je angst.

Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf

Dromen realiseren vraagt vaak moed, geduld en innerlijke kracht. Je kunt dromen realiseren zelfs zien als een oefening in geduld en veerkracht. Soms ga je een stap vooruit, soms lukt iets (nog) niet, dan probeer je het een volgende keer opnieuw of anders. Geef jezelf complimenten voor elke stap die je zet, voor elke poging, want je bent moedig bezig! Complimenten en geduld zorgen voor veerkracht, zelfkritiek kost je juist energie.

Veel succes met dromen en dromen realiseren!
Kun je wel wat hulp gebruiken, denk dan eens aan coaching. Ik ben (bezielings)coach in Amsterdam.

Meer over dromen realiseren:

Tijd maken voor je dromen
Dromen, durven, doen
De creatiespiraal
Leid het leven dat jou gelukkig maakt
Krijgen wat je wilt