Vijf dagen lang zonnegroeten, meditaties, pure natuur en heerlijk eten. Lisette Wevers, mindfulness trainer en coach in Amsterdam, woonde een mindfulness reis op Sardinië bij. “Elke cel in mijn lijf is zen.”

Tropisch strand met palmbomen. Sfeerbeeld bij het blog: Een mindfulness reis op sardinie van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Aan het einde de dag is er een mindfulness workshop op steeds een ander verlaten strand.

Geëmigreerd naar Sardinië

Aan het einde van het kleine perronnetje wacht een grijs-blonde vrouw op mij; de moeder van Monique. Cherie begroet mij hartelijk en neemt mij mee naar haar auto. Monique geeft op dit moment op het strand de eerste mindfulness workshop aan de andere deelnemers, die vanochtend al aankwamen. Terwijl we door het glooiende groene landschap slingeren vertelt ze mij hoe zij vijftien jaar geleden op Sardinië belandde. “Ik was van plan om te emigreren naar Spanje, maar toen mijn half-Sardijnse pleegdochter hier ging wonen, ben ik haar achterna gegaan. Dat is nu vijftien jaar geleden.”

Verliefd op een Sardijn

Zoals dat gaat werd Monique tijdens een van haar logeerpartijtjes bij haar moeder verliefd op een Sardijn: Toni. Ze woonden eerst een aantal jaren in Nederland, maar toen Toni’s moeder erg oud werd, verhuisden ze zeven jaar geleden ook naar Sardinië. Na een half uur rijden door een verlaten landschap met hier en daar een dorpje of afgelegen huis, slaan we een zandweg in, rijden een heuvel op en even later staan we voor de poort van Monique’s huis. Monique doet open en begroet mij hartelijk. Het wordt al donker, maar ik kan nog net ontdekken dat je vanaf het terras de hele baai overziet. En ik kan meteen aanschuiven aan een grote picknicktafel waar de andere zes vrouwen al aan een heerlijk diner zijn begonnen.

yoga mindfulness reis Lisette Wevers

De gerechten van Monique’s man Toni bereidt zijn puur en tongstrelend.

Zonnegroeten in de zon

Monique en Toni hebben op hun ruime stuk grond twee accommodaties gerealiseerd: een safaritent en een ecolodge (een milieuvriendelijk chalet), beide met eigen sanitair, echte bedden en een terras met zicht op zee. Zelf slaap ik met nog twee reisgenoten in een huisje iets verderop, op een rustige plek middenin het groen. De grote serre van dit huisje gebruikt Monique voor de ochtendworkshops, die om acht uur beginnen. Daar blijkt het een goede plek voor te zijn, merk ik de volgende ochtend. Terwijl we een aantal zonnegroeten doen, hoor ik vogels kwetteren en stijgt de zon boven de heuvels uit en verwamt mijn gezicht. Heerlijk. De ochtendworkshops zijn een combinatie van yogahoudingen, mantra’s, ademhalingsoefeningen uit de kundalini yoga en een afsluitende meditatie op muziek. Alles in een heel rustig tempo. Ik vind het heerlijk. Ik voel hoe mijn lichaam wakker wordt en energie krijgt, terwijl mijn hoofd rustig blijft.

Met babystapjes bewuster worden

Ik zou willen dat ik thuis ’s ochtends tijd had voor de oefeningen, het voelt heel goed om de dag zo te beginnen. Ik doe  mijn mindfulness meditaties altijd ’s avonds. Ik ben niet zo’n ochtendmens… Misschien lukt het toch om elke ochtend tien minuten wat zonnegroeten te doen. “Probeer babystapjes te maken”, zegt Monique deze week herhaaldelijk. Ze bedoelt dat een paar momenten op een dag bewust met je aandacht in het hier en nu zijn, in plaats van in je hoofd – bij je to-do lijst, of bij zorgen en problemen – je minder het gevoel geeft geleefd te worden. Je staat ook minder op de automatische piloot en beleeft alles bewuster.

Mindfulness op het strand

Mindfulness aan het strand met gebruik van al je zintuigen. Een genot.

Het wordt stil in mijn hoofd

Aan het einde van elke middag is er weer een workshop, steeds op een ander verlaten strandje. We doen dan geen yoga oefeningen, maar verschillende meditaties waarbij we onze zintuigen oefenen om de omgeving ten volle te ervaren. Ook doen we weer ademhalingsoefeningen en we zingen mantra’s. Steeds vraagt Monique hoe het gaat en ze geeft tips als iemand ergens tegenaan loopt. Ik vind deze uren een genot en ik merk dat mijn hoofd steeds stiller wordt.

Meer genieten door mindfulness

De reis werpt al snel vruchten af. Was ik de eerste dag nog wat onrustig, de tweede dag is mijn tempo al vertraagd en alle onrust uit mijn lijf verdwenen. Iets wat niet zo goed lukt bij een ‘gewone’ vakantie op een rustige plek. Dat Toni ons in de watten legt met heerlijke maaltijden van verse ingrediënten helpt ook. Je merkt dat dit zijn passie is. Vooral de avonden aan tafel zijn genieten. Hoewel de leeftijden en achtergronden van de deelnemers uiteenlopen, is het erg gezellig. Zo’n bijzondere reis samen meemaken, schept een band. De zelfgemaakte likeur van Toni helpt ook.

Wat ik erg prettig vind is dat elke dag ongeveer hetzelfde programma heeft. Daardoor hoef ik nergens over na te denken. De workshops en maaltijden geven structuur aan de dagen en de uren tussendoor breng ik door met een boek in de tuin, op het terras kletsend met de andere vrouwen, of aan het rustige baaitje op tien minuten lopen vanaf de accommodatie.

yoga mindfunless reis  Monique van Proosdij

Monique emigreerde zeven jaar geleden naar Sardinië waar zij nu mindfulness en yoga weken organiseert.

Een magische plek

Op een middag spreek ik Monique en vertelt zij hoe zij ertoe is gekomen om deze reizen te organiseren. “Toen ik hier kwam, had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Iets met toerisme dacht ik, en zo pakte het ook uit. Ik verhuurde accommodaties van derden en organiseerde trips voor toeristen. Dat doe ik nu niet meer; onze eigen accommodaties zijn een schot in de roos. Het past bij mij om zelf gasten te ontvangen en Toni was al kok.” Omdat ze zelf aan yoga deed, lag het voor de hand dat Monique yogareizen ging organiseren, waarvoor ze een ervaren docent inschakelt. Later kwamen daar de mindfulnessreizen bij. Lachend: “Ook hier kun je stress hebben. Ik in ieder geval wel, ik wil alles perfect organiseren voor de gasten. Om te leren loslaten ben ik mij gaan verdiepen in mindfulness. Ik ben daar echt anders door gaan leven en zit veel beter in mijn vel. Ik ben meer in balans en geniet meer. Het was voor mij vanzelfsprekend om dit soort reizen hier te gaan organiseren. Het past hier. Ik hoor vaak van gasten dat zij dit een magische plek vinden.” Dat laatste kan ik beamen. Sardinië en dan met name het zuidwestelijke schiereiland Sant Antioco, waar Monique woont, is zeldzaam puur en rustig. Het leven is hier eenvoudig en dat is een verademing.

Het uitzicht van de accommodaties die Monique en Toni hebben gecreëerd is een feest voor het oog.

Het uitzicht van de accommodaties die Monique en Toni hebben gecreëerd is een feest voor het oog.

Elke cel in mijn lijf is zen

Het is de laatste dag en we zitten te mediteren op het strand. De zon verwarmt mijn gezicht, een zacht briesjes streelt mijn haren. Zelden heb ik mij zo ontspannen gevoeld. Elke cel in mijn lijf is zen. Ik kan niet zeggen dat ik thuis nooit aan mijzelf toekom; ik volg elke week een yogales, mediteer bijna dagelijks en doe genoeg leuke dingen; maar langer dan een paar uurtjes rust heb ik eigenlijk nooit, zelfs niet op vakantie. Deze vijf dagen waren uniek. Ik zal deze week en hoe ik mij hier voelde niet snel vergeten.

Naast de mindfulness retraites organiseert Monique twee keer per jaar een yogaweek met Swami Siddharta. De accommodaties zijn ook los te huur via Sardinië trips.

Naar Sardinietrips

Wil jij de rust van mindfulness ervaren in Nederland? Dat kan! Ik ben gecertificeerd mindfulness trainer en geef individuele mindfulness training in Amsterdam IJburg. Mindfulness is een krachtige training om gezond om te leren gaan met piekeren, drukte, stress en zorgelijkheid. Meer over de individuele mindfulness training in Amsterdam IJburg.

.