We willen graag gelukkig zijn, maar veel mensen zoeken het geluk in de verkeerde dingen. Een paar aanwijzingen om gelukkiger te worden.

Alpenweide met paardebloemen voor eeen bergkam. Sfeerbeeld bij het blog: Gelukkig zijn, wat is daarvoor nodig? van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Gelukkig zijn: Je bestemming volgen

Vaak laten we ons bij het vormen van ons leven leiden door verwachtingen. Verwachtingen van ouders, partners, van de maatschappij, van vrienden. En lang niet altijd is dat wat ons gelukkig maakt. Zo weten we dat geld niet gelukkig maakt (boven een modaal inkomen). En ook status maakt niet gelukkig. Een hoge functie hebben, een dikke auto, aanzien; het maakt niet gelukkig. Wat wel helpt is je bestemming volgen. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar als je in contact bent met een gevoel van: hiervoor ben ik er, dit is wat ik in mijn leven wil betekenen, geeft dat diepe voldoening. Je kunt dan ook beter opbrengen wat ervoor nodig is en tegenslagen incasseren. Je weet waarvoor je het doet. Vaak is er moed nodig om je bestemming te volgen. Het helpt te beseffen dat moed niet de afwezigheid van angst is; het is je angst onder de arm nemen en de eerste stap zetten. (Ik kan je helpen bij het vinden van je bestemming of je bestemming volgen: coaching.)

Gelukkig zijn: Je passies een rol geven

Iedereen heeft een of meerdere passies. Tijd maken voor je passies wakkert keer op keer het vuur in je aan. Je krijgt er energie van, levenslust; je wordt er gelukkiger van. Het kan iets eenvoudigs zijn als roeien, of beeldhouwen, reizen, maar ook dieper gaan zoals kunstgeschiedenis, psychologie, of wat dan ook. Als je met je passie bezig bent, neem je ook afstand van dagelijkse beslommeringen, die je daarna met een frisse blik kunt bekijken. Je kunt van je passie je werk maken, dat is helemaal prettig, maar het hoeft niet, je passie kan ook gewoon een bijrol krijgen in je leven. Als je er maar ruimte voor maakt.

Gelukkig zijn: Problemen aanpakken

We zijn er een kei in problemen te negeren, onvrede te onderdrukken, afleiding te zoeken, gevoel uit te schakelen. Dat maakt niet gelukkig! Het kan je van jezelf vervreemden. Als je eerlijk onder ogen ziet wat er knelt in je leven, kan dat heel heftig zijn, maar uiteindelijk leidt het tot meer geluk. Misschien ben je niet gelukkig met je werk, of met je relatie, de balans in je leven, of met jezelf (denk aan geen grenzen aangeven, vaak boos zijn, een lage eigenwaarde hebben), maar modder je door, omdat je ook niet weet hoe of wat anders. Eerlijk zijn tegen jezelf over je gevoelens en behoeften, je diepe verlangens, is echt een vereiste om gelukkig te zijn. Gewoon durven zeggen: dit zit niet goed. En dan bedenken: hoe moet het zijn om wel goed te zitten, hoe ziet het er dan uit, hoe voel ik mij dan? Daarna kun je concreter worden en onderzoeken welke stappen je kunt nemen. Lukt dit niet alleen, dan kun je een coach zoeken. Door blijven modderen, kan leiden tot een burn-out of depressief maken.

Gelukkig zijn: Ontspannen, en in het nu leven

Bij inspanning en stress is ons sympathische zenuwstelsel actief. Deze zorgt voor dat we de uitdagingen van het dagelijks leven aangaan. Bij veel mensen is het sympatische zenuwstelsel te lang en te intens ingeschakeld. Door het stresshormoon cortisol worden we extra waakzaam, we richten onze blik op wat niet goed zit en gaan beren op de weg zien. Te veel hiervan maakt niet gelukkig. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor rust en een gevoel van tevredenheid, oftewel: het maakt gelukkiger. Dit kun je activeren door ontspanning te zoeken, en in het nu te leven; niet steeds in de doe-modus te staan. Als je vertraagt, kun je beter in het nu zijn en krijg je meer oog voor kleine, mooie dingen die er altijd zijn. Steeds in je hoofd leven, bezig zijn met wat in het verleden niet goed ging of in de toekomst te wachten staat, is niet echt leven en maakt niet gelukkig. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld na 19 uur niet meer mail, what’s app en weet ik veel welke social media allemaal checken. Geen tv aan, maar een boek lezen of een echt gesprek hebben. Misschien kom je eerst onrust tegen, dat komt omdat het sympathische zenuwstelsel nog geactiveerd is, maar na een tijdje ontstaat er rust. Zo niet, des te meer reden hier meer werk van te maken. Bijvoorbeeld met een mindfulness training. (Ik geef individuele mindfulness training, zodat er alle aandacht is voor jouw uitdagingen.)

Gelukkig zijn: Acceptatie en verbinding

Niet alles heb je in de hand, ziekte, het verlies van mensen; er zijn dingen die je niet kunt veranderen. Er is een gezegde: Verander wat je kunt veranderen, accepteer wat je niet kunt veranderen en heb de wijsheid het verschil te zien. Maar hoe accepteer je? Dat begint met open staan voor de gevoelens die de situatie je geeft, hoe lastig ook. Er niet voor weglopen, maar het toelaten. Sterker: het is er toch al en ertegen vechten kost veel energie. Je hoeft er niet in te blijven hangen; afleiding zorgt voor veerkracht. En zoek steun! Toon je kwetsbaarheid, deel je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Dat zorgt voor verbinding en dit is in de rotste tijden het meest helend. Sowieso maken diepgaande contacten gelukkig. Lol maken met anderen, maar ook levensvragen en uitdagingen bespreken, geeft het leven zin.

Worstel je met acceptatie of verbinding? Ik help je graag verder met coaching.