Volgens een Indianenlegende heeft iedereen twee wolven (lees: ‘ikken’) in zich: een boze wolf en een liefhebbende wolf. Alles in je leven hangt ervan af welke wolf jij voedt, want wat je aandacht geeft, wordt sterker. Een blog van neuropsycholoog en auteur Rick Hanson.

Zonsondergang over een besneeuwd veld met berken. Sfeerbeeld bij het blog: Gelukkiger worden door je liefdevolle kant te voeden van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Indianenlegende

Iemand vertelde me ooit een oud Indianenverhaal. “Een meisje vroeg aan haar grootmoeder waarom zij zo gelukkig, wijs en geliefd was. En hoe het kwam dat haar oma altijd door iedereen gerespecteerd werd. De grootmoeder zei: “Ik weet dat er twee wolven in mij zitten, de wolf van de liefde en de wolf van de haat. Alles is afhankelijk van welke wolf ik voed.”

Wanneer ik aan dit verhaal denk, krijg ik spontaan kippenvel. Want iedereen heeft zijn eigen wolven, die van liefde en van haat. Ook ik ken ze allebei. De laatste  vertoont zich in kleine en grote uitdagingen. Bijvoorbeeld als ik bevooroordeeld, geërgerd of te vurig ben in discussies. Ondanks dat ik me bewust ben van deze wolf, ontsnapt er soms wat van deze negativiteit naar buiten.

Evolutie

De reden dat we beide wolven voeden is evolutionair bepaald. Tot tienduizend jaar geleden leefden zij als jagers in groepen. Met rivaliserende groepen was altijd strijd om schaarse goederen. Onze genen zijn zo geprogrammeerd dat we met onze eigen groep een band opbouwen en met andere groepen rivaliseren. De wolf van de liefde en die van de haat zijn in ons DNA verweven. Angst voor vreemden stamt uit het stenen tijdperk. Onze impuls is om de vreemdeling in ons hoofd van menselijke eigenschappen te ontdoen, met als doel diegene aan te vallen.

Hedendaagse wolven

Vandaag de dag kan je de wolf van haat overal in terug vinden. In gedachtes, woorden en daden. Thuis, op je werk, of in het journaal. De wolf van haat laat zijn kop zien, op zoek naar gevaar. Als we ons dan bedreigd of slecht behandeld voelen, springt de wolf uit zijn vel, klaar om aan te vallen.

De wolf van de haat schept anno 2015 vervreemding van onze medemens, boosheid, hartzeer en conflicten. Als we angstig zijn worden we vijandig, ook op grote schaal. Met zeven miljard mensen op aarde, kan een griepepidemie in Hongkong een wereldwijd probleem veroorzaken. De economische crisis van één land kan invloed hebben op de wereldeconomie. We voelen ons bedreigd en vallen aan. Deze aanval heeft vaak tot gevolg dat wij het doelwit worden van een tegenaanval.

Wat te doen?

We kunnen de wolf van de haat niet vermoorden, negatieve energie zal hem juist voeden. We moeten controle krijgen over zijn vurigheid en deze transformeren naar een gezonde vorm van bescherming en assertiviteit. De wolf van de liefde moet gevoed worden. Zo worden we sterker, geduldiger en minder jaloers of agressief. We kunnen ons beter niet mengen in nodeloze conflicten. Dan komen we in een positie waarin wij zelf ook beter behandeld worden.

Je liefdevolle ik

Er zijn meerdere manieren om de wolf van de liefde te voeden. Bijvoorbeeld door te denken aan wie ons liefheeft. Maar ook door te oefenen met compassie, door het goede in andere mensen te zien, en het goede in onszelf te ontdekken. Laat de gedachte dat je een goed mens bent goed inzinken. Ten slotte kunnen we de wolf van de liefde voeden met ons hart en met onze hoop. Vasthouden aan het goede in anderen vereist kracht. Ondanks dat ons brein door eeuwenoude manipulaties neigt te focussen op dreiging en verlies, moeten we sterk zijn. Ook tegen groepen die inspelen op angst. Zij voeden de wolf van de haat om macht te vergaren of te behouden. Laat ons samen sterk zijn en vasthouden aan elkaar. Laten we sterk genoeg blijven zodat we de wolf van de liefde ook echt ervaren. Elke dag opnieuw.