Voor een waardevol leven en om je staande te houden in zware tijden heb je innerlijke kracht nodig. Maar wat is dat en hoe kom je eraan? Zo kun je innerlijke kracht ontwikkelen.

Uitzicht over een meer vanaf een aanlegsteiger bij zonsopgang

Wat is innerlijke kracht

Onderzoekers onderscheiden verschillende vormen van innerlijke kracht. Zo heb je incasseringsvermogen, weerbaarheid en veerkracht. Innerlijke kracht is een stabiele eigenschap, anders dan emoties die meer fluïde zijn. Innerlijke kracht is een oneindige bron van welzijn. Het zorgt ervoor dat je goed voor jezelf en anderen kunt zorgen.

Om het wat beter te begrijpen geef ik je wat concrete voorbeelden. De wekker gaat af en je wilt eigenlijk op snooze drukken, maar je staat toch op. Of stel dat je kinderen ruzie maken. In plaats van boos te worden vind je de zelfbeheersing om op een kalme overtuigende manier orde te houden. Een ander voorbeeld is dat je op je werk, in plaats van compleet in de stress te schieten als je onder druk komt te staan, tot tien telt en de rust vindt in jezelf.

Uitdagingen waarbij innerlijke kracht nodig is 

Gedurende de dag is je innerlijke kracht altijd (op de achtergrond) aanwezig. Bijvoorbeeld in de vorm van vertrouwen of zelfbewustzijn. Volgens een bekende theorie zijn er drie factoren die bepalen hoe je reageert op situaties. De eerste factor zijn de uitdagingen die op je pad komen, de tweede factor is kwetsbaarheid voor de uitdagingen en de derde is de kracht die je hebt om de uitdagingen aan te gaan en je kwetsbaarheid te beschermen. Als iemand bijvoorbeeld kampt met onzekerheid en kritiek krijgt van zijn baas, kunnen deze twee factoren elkaar versterken. Er is dan veel innerlijke kracht nodig. De innerlijke kracht die je in zo’n geval kan gebruiken, is positief denken, bijvoorbeeld aan de waardering die je krijgt van anderen (bijvoorbeeld collega’s). Stel jezelf gerust, ook dat is een innerlijke kracht.

Kwetsbaarheid en innerlijke kracht

Iedereen is kwetsbaar. Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld minder zelfkritisch en bezorgd willen zijn. Daarnaast krijgt iedereen uitdagingen in het leven, groot en klein. Van het kwijtraken van je telefoon tot aan ouderdom of de dood. Om al deze uitdagingen en kwetsbaarheden te overwinnen, heb je innerlijke kracht nodig. Als uitdagingen en kwetsbaarheden toenemen zal je innerlijke kracht moeten meegroeien. Als jij je minder gestresst, angstig, onzeker of inadequaat wilt voelen, kan innerlijke kracht je daarbij helpen.

Positieve emoties als innerlijke kracht

Innerlijke kracht is fundamenteel voor een gelukkig en liefdevol leven. Positieve gedachten en emoties zijn een bron van innerlijke kracht. Onderzoek wijst uit dat zij stress en gevoeligheid verminderen. Positieve emoties bevorderen succes en moedigen ook aan om kansen te benutten zodat je een positieve cyclus creëert. Door het ervaren van positieve emoties versterk je ook je fysieke weerstand en je hart, met als resultaat dat je gezonder en langer leeft.

Innerlijke kracht is maakbaar

Innerlijke kracht is voor één derde deel genetisch, net als temperament, talent en je persoonlijkheid. Het resterende deel ontwikkel je met de tijd. Je kan je innerlijke kracht een boost geven. Dit is goed nieuws, want hieruit kunnen we opmaken dat geluk maakbaar is. Ontdekken hoe je deze innerlijke kracht kan versterken kan één van de meest belangrijke lessen van je leven zijn.

Bewuste ervaringen 

Jouw eigen ervaringen laten sporen na in je brein. Jouw ervaringen van geluk, bezorgdheid, liefde of angst kunnen veranderingen veroorzaken in je neurologisch netwerk. Gebaseerd op wat we hebben geleerd over de neuroplasticiteit, kunnen we zeggen dat het brein de vorm aanneemt van datgene waar de geest op rust. Als jij je geest telkens laat afdwalen naar zelfkritiek, gemopper, gekwetstheid en stress, dan zal je brein steeds meer gedachten vormen die je nog kwetsbaarder maken. Je focus wordt smaller en is enkel gericht op verlies en dreiging.

Focus op het goede

Als je leert focussen op positieve gedachten en momenten, zoals fysiek genot, goede intenties en kwaliteiten, dan zal je brein na verloop van tijd een andere vorm aannemen. Een vorm met kracht en weerbaarheid als basis. Je zal een meer realistische kijk op het leven hebben, vaker goed gehumeurd zijn, en meer gevoelens van waardigheid ervaren.

Train je brein voor innerlijke kracht

Als je terugkijkt op de afgelopen week, waar was jouw geest dan het meest op gefocust? In feite is waar jij aandacht aan geeft de primaire vormgever van jouw brein. Ondanks dat sommige dingen vanzelf je aandacht opeisen, zoals een probleem op je werk of een fysiek ongemak, kan je bewust positieve ervaringen creëren, zodat deze jouw brein ten goede veranderen.

Oefening innerlijke kracht ontwikkelen

Deze oefening bevordert je innerlijke kracht. Let extra op de momenten dat iemand je vriendelijk, attent, dankbaar, warm of liefdevol bejegend. Herken deze positieve gebeurtenissen en ervaar ze volledig, ook het positieve gevoel dat men om jou geeft. Het is belangrijk om dit gevoel minstens twaalf seconden vast te houden. Laat het door je lichaam stromen en voel hoe de gedachte doordringt in je brein, terwijl jij in het gevoel wegzakt.

Als je te weinig innerlijke kracht hebt, kan coaching jou ook helpen. Ik ben coach in Amsterdam IJburg.