ZOnsondergang vanaf strand met palmbomen. Sfeerbeeld bij het blog: Introvert versus extravert waar zit jouw kracht van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Extravert is de norm

Extravert is de norm in onze maatschappij. Spraakzame mensen zien we als intelligenter, aantrekkelijker, interessanter en begerenswaardiger als vriend of vriendin. Introverte mensen krijgen vaak het stempel van verlegen, arrogant, niet-sociaal en saai. Het is bijna not done om introvert te zijn, toch is eenderde van ons dit. Om deze redenen wordt er nu in de media veel over de kracht van introverte mensen geschreven. Het boek ‘Stil’ van Susan Cain is daar een goed voorbeeld van. Prachtig, maar het een is niet beter dan het ander. De kunst is de kracht van beide types te herkennen en te combineren!

Een voorkeur voor introvert

Als je geboren bent met een voorkeur voor introvert, heb je misschien wel van jongs af aan de boodschap meegekregen dat er ‘iets’ met je is. Denk aan ouders die zich verontschuldigden dat je verlegen was en even de kat uit de boom moest kijken. Of dat ze je op school aanspoorden om uit je schulp te kruipen. Dit kan leiden tot schuldgevoelens, zelfs als je volwassen bent, bijvoorbeeld als je een avondje uit afslaat omdat je liever thuis zit met een boek op de bank. De meeste introverte mensen maken zich extraverte eigenschappen eigen om hun introversie te camoufleren. Vaak gebeurt dit onbewust. Je kunt wel nagaan hoeveel energie het kost om gedrag te vertonen wat eigenlijk niet bij je hoort. Velen van ons denken dat ze meer extravert dan introvert zijn, terwijl ze na goed zelfonderzoek erachter komen dat ze een voorkeur voor introvert gedrag hebben.

Een voorkeur voor extravert

Ben jij met een voorkeur voor extravert gedrag geboren, dan heb je waarschijnlijk ook de boodschap meegekregen dat er ‘iets’ met je is. Je ouders hebben zich bijvoorbeeld verontschuldigd voor de dingen die je eruit flapte. Mensen vonden je vervelend omdat je niet stil zat en luisterde. Je barstte gewoon van de energie en het enthousiasme! Ook dit kan leiden tot schuldgevoelens en het resultaat kan zijn dat de extravert zich gedeisd leert houden. En ook dat kost veel energie.

Welk gedrag geeft energie?

In de psychologie worden extravert en introvert beschouwd als persoonlijkheden die gekenmerkt worden door wat hen energie geeft of juist energie kost. Zo krijgt een extravert persoon energie door na een week hard werken een borrel te drinken met andere mensen. Een introvert persoon krijgt dan juist energie van een goede film. De Myer Briggs Type Indicator is het meest ontwikkelde en gebruikte persoonlijkheidsinstrument om achter jouw voorkeur voor extravert of introvert te komen. Als je dit zelfonderzoek aangaat en je weet je voorkeur, dan kun jij beter inspelen op wat je energie geeft, zonder enig schuldgevoel, want je weet precies wat je wel of niet nodig hebt om je eigen balans te vinden.

Extraverte mensen

 • Expressief: Praat veel, en dit is je manier om gedachten te ordenen.
 • Voordeel: je hebt geen problemen om in contact te komen met anderen en over jezelf en je werk te praten.
 • Wat kan de extravert denken in gesprek met de introvert? Vinden ze het wel interessant wat ik zeg? Of: ik krijg niet genoeg spreektijd!
 • Uitdaging voor de extravert: mond dicht en luisteren.
 • Tip voor de extravert in contact met de introvert: durf stiltes toe te laten in het gesprek, er wordt goed nagedacht! Stel een vraag tegelijkertijd. Luister naar wat de ander zegt. Help door van tevoren aan te geven waarover je wilt praten.
 • Eerst doen en dan pas denken.
 • Flapuit: een extravert denkt vaak achteraf: had ik dat maar niet gezegd!
 • Krijgt energie van interactie.
 • Kuddedier: gaat graag met veel mensen om, het liefst in groepsverband. Extraverte mensen gaan qua inhoud graag de breedte in.

Introverte mensen

 • Ingehouden: Praat alleen als hij er eerst goed heeft kunnen nadenken.
 • Voordeel: Luistert goed naar de gesprekspartner, stelt veel vragen en gaat de diepte in.
 • Wat kan de introvert denken in gesprek met de extravert? Ik voel me gekleineerd en onbelangrijk.
 • Uitdaging voor de introvert: op anderen afstappen en over jezelf en je werk te praten.
 • Tip voor de introvert in contact met de extravert: laat de extravert ratelen, hij heeft het nodig om hardop te zeggen wat hij denkt om een conclusie te kunnen trekken. Vraag van tevoren om een agenda met wat er besproken wordt, zodat jij van tevoren je gedachten kunt ordenen.
 • Stille Wilie: een introvert denkt vaak achteraf: had ik dat nou maar gezegd!
 • Krijgt energie van concentratie in rustige omgeving.
 • Intiem: heeft graag een-op-een contact, dan kunnen ze gesprekken voeren die echt over iets gaan. Ze gaan graag de diepte in.
 • Laten we de kracht van beide voorkeuren gaan inzien en elkaar in gaan aanvullen!