Wil je creatiever worden? Regelmatig tijd creëren in je leven om te mijmeren en vrij te associëren zorgt voor Eureka-momenten. Lydie van Laar van RebootTime legt uit waarom we die doelloze tijd nodig hebben om onze creativiteit te ontplooien.

Weg door amerikaans berglandschap. Sfeerbeeld bij het blog: Je creativiteit vergroten van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Even geen doelen

Aan het begin van dit jaar besloot ik voor mezelf meer tussenruimte te organiseren. Begrensde doelloze tijd. De begrenzing geeft rust en vrijheid. De doelloosheid biedt ruimte om te mijmeren en vrij te associëren. Vandaag is zo’n dag van tussentijd. Een vrije dag die anders is dan andere, omdat ik alleen thuis ben en geen doelen heb. Een dag waarop ik vrij kan denken, een dag waarop ik ruimte maak voor toeval, voor serendipiteit.

Ruimte voor toeval

Serendipiteit kun je zien als toeval met een betekenis. Dat kan een toevallige ontmoeting tussen mensen zijn die ergens toe leidt, maar het kan ook een toevallige botsing van verschillende ideeën zijn, waaruit nieuwe ideeën ontstaan, die beter zijn dan de som der delen. Een bekend voorbeeld zijn de gele Post-it-velletjes, ontstaan uit de botsing tussen de ideeën van Art Fry en Dr. Spence Zilver. De laatste had een speciale lijm ontdekt, de ander was gefrustreerd omdat zijn boekenlegger steeds uit zijn boek viel.

Botsende ideeën

Om ideeën te laten botsen, heb je niet per se meerdere mensen nodig. Een toevallige samenkomst van ideeën kan ook ín jezelf voltrekken. Maar daar moet je wel ruimte voor scheppen. Als je gefocust bent op een doel, heb je een beperkte blik. Tussenruimte verbreedt je horizon en maakt het botsen van ideeën mogelijk. Je herkent vast de eureka-momenten die zich voordoen na een nacht slapen, tijdens het sporten, of na vakantie of tijdens een lange wandeling. Ineens weet je de oplossing voor een probleem, ineens heb je een goed idee! Juist doordat je niet nadacht, was het er ineens.

Meer creativiteit

Tussenruimte helpt mij om creatiever te zijn, om op nieuwe ideeën te komen of deze verder te ontwikkelen. Het bracht mij eerder op het idee van RebootTime. Ik organiseer bijeenkomsten en weekends  waarbij mensen rust, ruimte en begeleide reflectie krijgen. En dan komt er van alles boven! Vandaag brengt tussentijd me op het volgende idee: misschien is tussenruimte wel net zo belangrijk voor het leven als tussenruimte dat is in De Dans van Matisse. Eureka!

Door Lydie van Laar www.reboottime.nl