De gevleugelde uitspraak ‘volg je hart’ klinkt leuk, maar hoe doe je dat dan? En wat zijn de valkuilen?

Door de zon beschenen open plek in het bos met madeliefjes

Luister naar je gevoel, maar laat je niet leiden door emoties.

Leven vanuit je hart betekent dat je naar je gevoel luistert. Dit is echter wat anders dan je laten leiden door emoties. Emoties zijn heviger en oppervlakkiger dan gevoelens, ze komen en gaan sneller. Heftige emoties zorgen ervoor dat je frontale cortex, waar de rede zetelt, tijdelijk slechter werkt. Je emoties zijn dus geen goede raadgever! Gevoelens zijn dat wel. Je voelt ze dieper van binnen en ze blijven lang bij je, ze komen steeds weer terug. Dus als je al een tijdje het gevoel hebt dat je baan niet meer bij je past, of dat je relatie of een vriendschap niet goed zit, dan is het tijd om naar dat gevoel te gaan luisteren en iets te doen.

Je hart volgen is het tegenovergestelde van je leven laten leiden door angst.

We hebben allemaal behoefte aan veiligheid, zekerheid en controle en het is prima hiernaar te zoeken, maar laat je angst er niet voor zorgen dat je jezelf verloochent. Het is belangrijk om je leven vorm te geven op een manier die bij jou past, om iets te doen met je dromen, je wensen, je passies. Je hebt je toekomst voor een aanzienlijk deel zelf in de hand. Als je het moeilijk vindt om te dromen, kijk dan welke gedachten je belemmeren. En neem deze weg met een fantasie. Bedenk bijvoorbeeld wat je zou doen als je een miljoen won, als iedereen in jou zou geloven, als je alles zou kunnen. Droom ambitieus, de realiteitszin komt daarna pas. Je dromen vertellen veel over je diepere wensen, je passies, je waarden en drijfveren. En je leven wordt waardevol als je daar vorm aan geeft

Zet je verstand in voor de wensen van je hart.

Veel mensen denken dat je hart volgen en je verstand gebruiken tegenpolen zijn, maar dat is niet het geval. Je kunt juist je verstand gebruiken om je hart te volgen. Als je hart bijvoorbeeld zegt: het lijkt me leuk om een webshop te beginnen, dan kan je verstand bedenken dat het slim is om niet meteen je baan op te zeggen, maar eerst een plan te maken. En dat je eerst minder kunt gaan werken, tot je webshop voldoende inkomen oplevert.

Vind je het moeilijk om bij je gevoel te komen? Zit het zo ver weg of kom je er soms gewoon niet uit? Coaching kan je hierin verder helpen.