Als je niet gelukkig bent met hoe je leven nu is, is er verandering nodig. Coach Katja van Gulick gooide zelf het roer om. Ze legt uit wat de oorzaken zijn van onvrede met je leven en waar je begint met het vormgeven van een leven dat jou gelukkig maakt.

Uitzicht over een meer met grassige oevers. Sfeerbeeld bij het blog: Leid het leven dat jou gelukkig maakt van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Zo kon ik niet verder

Als 29-jarige stond mijn wereld op de kop toen ik merkte dat mijn beeld van een ideaal leven in de praktijk niet gelukkig maakte. Na het afronden van de Hotelschool was ik ambitieus begonnen aan een carrière in de sales. Ik had de ‘ideale schoonzoon’ als partner, een leuk sociaal leven en we kochten een mooi nieuwbouwhuis. Voor de buitenwereld zag het er mooi uit, maar ik had mijn leven vormgegeven volgens de normen die ik meekreeg met mijn opvoeding, mijn sociale leven en onze maatschappij. Op een gegeven moment lekte de energie aan alle kanten weg en ik kreeg onverklaarbare eczeem en migraine aanvallen. Ik kwam erachter dat het zo niet verder kon.

Werk dat bij je past

Soms is er chaos nodig om een verandering te bewerkstelligen. Die kwam er! Ik brak met mijn vriend, ging op mezelf wonen vlakbij het strand, nam ontslag en ging een half jaar op reis. Doodeng, maar het pakte goed uit. Bij terugkomst na mijn reis maakte ik zelfs promotie. En toen bleek dat die nieuwe baan, die ik al vanaf mijn 25ste voor ogen had, mij ook niet gelukkig maakte. Gelukkig mocht ik een loopbaantraject volgen. Dat heeft mijn ogen geopend. Ik ontdekte wie ik werkelijk ben, wat ik kan en wat ik wil. Vanaf dat moment kwam mijn energie terug. Naast mijn baan ging ik diverse opleidingen in coaching, NLP en effectieve intuïtie volgen. Nu doe ik werk dat bij me past, heb ik energie voor tien en weet ik dat het gevoel van geluk en succes van binnenuit komt in plaats van door waardering van de buitenwereld.

6 oorzaken van onvrede met je leven

1: De norm. Net als veel mensen had ik het gevoel aan een norm te moeten voldoen om geslaagd te zijn. Ik moest me losmaken van de verwachtingen en normen van buitenwereld.

2: Sociale druk. Ik hield met mijn keuzes rekening met wat de omgeving ervan zou vinden. Nu heb ik een andere graadmeter en kijk ik naar wat mij gelukkig maakt.

3: Ontevredenheid. Door dat ideaalplaatje was ik nooit tevreden en was ik altijd bezig met de toekomst en hoe ik daar kon komen. En als ik daar was, keek ik weer vooruit.

4: Alles willen. Er waren en er zijn nog steeds veel keuzes en ik wilde alles, echt alles.

5: Tijdsdruk. Ik was 29 jaar en had het gevoel dat ik keuzes moest maken die invloed zouden hebben op de rest van mijn leven. Ik maakte het zo erg zwaar voor mijzelf.

6: Zelfverwezenlijking. Ik vroeg me regelmatig af waarvoor ik het allemaal deed. Ik had die droombaan, maar van binnen voelde ik een grote leegte.

Ontdek wat jou gelukkig maakt

Om te bepalen welk leven jou gelukkig zal maken, moet je tijd nemen om na te denken. Wat kan helpen is zelfonderzoek. Wat heel goed werkt is nadenken over wat je als kind deed. Toen deed je de dingen gewoon omdat je ze deed, omdat ze bij je pasten en je er energie van kreeg. Als klein meisje typte ik bijvoorbeeld verhaaltjes met de typemachine van mijn moeder, omdat ik dat zo leuk vond. Nu schrijf ik blogs, waar ik veel energie van krijg.

Oefening voor meer zelfkennis

Ga eens ontspannen zitten en sluit je ogen. Denk terug aan de tijd toen je 6 tot 10 jaar oud was. Hoe zag je huis, je kamer, je straat en je school eruit? Wat vond je er zo leuk aan, wat was er minder leuk? Met wie ging je om en wat speelden jullie? Schrijf daarna alles op wat er in je opkwam. Tijdens het schrijven is de kans groot dat het stroomt en dat er veel meer herinneringen naar boven komen. Kijk naar de positieve zaken uit die tijd en vraag jezelf af wat jij nu meer kunt toepassen, waar je toen zoveel energie van kreeg. Wat ook helpt is om over jezelf als kind te praten met je ouders, broers en zussen, familie en andere mensen. Zij kunnen zich dingen over jou herinneren die jij al vergeten was.