Of het nu door problemen komt, door hormonen, een drukke baan, een chaotisch gezin, of iets anders: soms heb je dagen of fases waarin je niet lekker in je vel zit. Met deze praktische tips breng je daar verandering in. Ook als je meer balans of plezier wilt in je leven, heb je hier veel aan.

Affaltweg langs rode heuvels onder een blauwe lucht. Sfeerbeeld bij het blog: Lekker in je vel zitten - praktische tips van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Lekker in je vel zitten, stap 1

Noteer  in een schrift de activiteiten die jij op een doorsnee dag doet. Begin gewoon bij de ochtend: opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, naar de trein fietsen, enzovoort. Zo breng je de hele dag in kaart. Maak daarna een lijstje met activiteiten die je niet dagelijks, maar wel geregeld doet, zoals sporten, administratie, schoonmaken, de was doen, naar de film gaan, boodschappen doen, uit eten gaan met vriendinnen, lezen, kinderen naar sportclubjes brengen, enzovoort. En maak tot slot een lijstje met activiteiten die je niet doet, maar wel graag zou willen doen. Bedenk bijvoorbeeld eens wat je vroeger graag deed, zoals reizen, tekenen, dansen, de hele dag films kijken, enzovoort.

Lekker in je vel zitten, stap 2

Ze nu achter elke activiteit in de eerste twee lijstjes een plusje als je de activiteit leuk vindt, een minnetje als je de activiteit niet leuk vindt en een plus/min als je waardering ervoor neutraal is. Deze handeling kan al inzicht geven in hoe je je leven prettiger kunt maken. Zo zag ik zelf dat ik weliswaar opzie tegen bepaalde activiteiten, maar dat ik ze eigenlijk niet zo erg vind om te doen, en dat ze mij voldoening geven als ik er klaar mee ben, zoals de was doen en opruimen. Dat waren verrassend genoeg dus geen minnetjes, maar neutrale activiteiten.

Lekker in je vel zitten, stap 3

Stel jezelf nu de volgende vragen over je lijstjes en waarderingen:

  • Hoeveel weerstand voeg jij zelf toe aan activiteiten waar je een min achter hebt gezet? En hoe ervaar je de activiteit nu echt als je ermee bezig bent? Hoe is het om klaar te zijn met de activiteit? Is het echt een min, of wordt het een min door uitstelgedrag of negatieve gedachten erover?
  • Hoe is op een doorsnee dag de balans tussen plussen en minnen? Zijn er op het tweede en derde lijstje plussen die je vaker kunt doen om de balans te verbeteren? En zijn er op het eerste lijstje minnen die je anders kunt doen om ze minder erg te maken? Als je een partner hebt kun je deze vragen ook zo’n lijstje te maken en kijken of je wat taken kunt ruilen die jij als min beoordeelt en hij of zij als plus. En andersom.
  • Wat maakt dat de dingen van je derde rijtje niet in de andere lijstjes staat? Wat kun je daaraan doen? Vraag eventueel iemand om met je mee te denken.
  • Is er verder nog iets toe aan verandering op je lijstje? Wat? Hoe zou je dat kunnen aanpassen?

Lekker in je vel zitten, stap 4

Maak nu een top drie van kleine activiteiten die je erg leuk vindt. En maak een top drie van kleine activiteiten die jou voldoening schenken. Op erg slechte dagen kun je uit beide lijstjes een activiteit kiezen om te doen. Soms moet je jezelf een beetje stimuleren om dit te doen, doe dat dan op een vriendelijke manier. Maak een kleine wandeling als je daar altijd van opknapt, doe een was als dat je normaal voldoening schenkt. En probeer dit met je volle aandacht te doen.

Lekker in je vel zitten, stap 5

Wees op slechte dagen of in slechte fases een beetje lief voor jezelf. Doe wat er gedaan moet worden, maar geef jezelf verder wat ruimte. Probeer ook te accepteren dat dit nu is hoe je je voelt. Elke verandering, ook in je gevoel, begint bij acceptatie. Alleen al accepteren dat je er nu zo aan toe bent, maakt het minder erg. Je verzetten tegen je gevoel, kost veel energie en levert nog meer negatieve gedachten op, waardoor je in een negatieve spiraal kunt komen. We denken vaak dat we streng moeten zijn tegen onszelf, maar een accepterende en vriendelijke benadering werkt altijd beter. Daar word je heus niet passief van.