Veel moeders hebben het gevoel dat ze erg veel moeten en geen tijd voor zichzelf hebben. Ze zijn moe en prikkelbaar. Hoe kun je dit anders doen? Praktisch advies van MAMcoach Yura Boerma.
Moeten zit tussen je oren
Gedachten en overtuigingen in je hoofd zorgen ervoor dat je dingen doet die ‘moeten’, zoals het goed zorgen voor een ander. Die hang naar zorgen voor anderen heeft grotendeels te maken met wat je mee hebt gekregen in je opvoeding. Misschien is je eigen moeder je rolmodel. Zij deden dat ook zo, eigenlijk denk je er niet zo over na. Door dat ‘moeten’ kun je het gevoel krijgen dat je wordt geleefd.
Me-time is niet egoïstisch
Helaas voelen veel moeders zich schuldig als ze me-time claimen. Dat komt omdat ze op zo’n moment niet voldoen aan die gedachten of overtuiging in hun hoofd, zoals: ik moet goed voor de ander zorgen; ik moet dit doen, want anders doet niemand het; ik mag geen hulp vragen, want ik heb dit toch zelf gewild. Niemand zegt dat jij geen tijd voor jezelf mag nemen. Je hoeft echt geen supervrouw of supermama te zijn, die continu doorgaat en er altijd is voor de kinderen. Er is niks egoïstisch aan goed zorgen voor jezelf! Sterker nog zelfzorg is nodig om er voor anderen te kunnen zijn. Je hebt rust in je hoofd gecreëerd die de ruimte geeft om te voelen wat jij nodig hebt en waar je op een druk moment behoefte aan hebt. Als jij genoeg tijd neemt voor jezelf, dan ben je opgeladen, en voel je je energiek. Je zit lekkerder in je vel en ervaart meer geluk in je leven. En realiseer je dat als je goed voor jezelf zorgt, je ook goed voor anderen kunt zorgen.
7 tips voor meer me-time
-
Maak een top 10 van dingen waar je het meest van geniet, waar je energie van krijgt. Schrijf naast elk ervan wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan.
-
Kies 1 of 2 dingen uit deze top 10 en doe ze deze week, met andere woorden: zet me-time in je agenda.
-
Reserveer een vaste avond waarop je creatief bezig wilt zijn, je naar yoga of de sportschool gaat, naar een vriendin, etc. Het gaat er om dat je tijd voor jezelf hebt!
-
Om eraan te wennen dat je tijd neemt voor jezelf, kun je starten met kleine aanpassingen in je drukke leven. Zoals: na het eten niet meteen van tafel rennen, de keuken opruimen en de was aanzetten, maar eerst even een tijdschrift lezen, iets moois tekenen of een blokje om wandelen.
-
Vraag om hulp, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Het is zelfs bewezen dat mensen graag op een hulpvraag ingaan.
-
Durf te delen, vooral je verantwoordelijkheden! En geef die ander dan ook de ruimte om het op zijn of haar manier doen.
-
Zet regelmatig je perfectionisme opzij en probeer alles eens wat minder goed te doen. Goed is goed genoeg!