Blauw bergmeer voor besneeuwde rotsen. Sfeerbeeld bij het blog: Mindfulness oefening om de hele dag positief te zijn van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Positief de dag beginnen

Ontwaken uit je slaap is als een zonsopkomst. Eerst is het donker, je bewustzijn begint langzaam vorm te krijgen en belicht steeds meer schaduwen in je hoofd. In de overgang van slaap naar wakker zijn, verdwijnt de waas. Het is nog relatief stil in jou, er is weinig interne dialoog. Dit moment kun je goed gebruiken om je dag positief te beginnen en te zorgen voor een positieve blik die de hele dag aanhoudt.

Mindfulness voor positieve gedachten

Tijdens deze eerste paar minuten van de dag zijn je gedachten en je brein het meest ontvankelijk voor invloeden. Als er rond dit moment loeihard een autoalarm afgaat voelt dit heftig, wellicht heeft het een paar uur lang effect op je gemoedstoestand. Dit werkt andersom ook zo. Als je de dag begint met een omhelzing of aardige woorden, dan voel je je daar uren later nog steeds pretiig door. Kortom, de ochtend is het ideale dagdeel om je eigen brein te voeden met positieve gedachten. Het beste moment is de eerste minuten na het ontwaken, dan neemt je brein alles op als een spons.

Je brein beïnvloeden

Je hersenen nemen de vorm aan van datgene waar het op rust. Dwalen je gedachten vaak af naar mogelijke lastige situaties of mensen, dan wordt je brein zorgelijker. Ben je veel aan het plannen in je hoofd, dan wordt je brein gestresster. Je kunt dus maar beter ’s ochtends de tijd nemen om aan positieve dingen te denken, vooral als je last hebt van een ochtendhumeur of paniekaanvallen. Als de dag zich daarna ontvouwt, kun je van tijd tot tijd teruggaan naar de gevoelens en intenties die je ‘s ochtends hebt bedacht.

Mindfulness oefening

Deze mindfulness oefening om de dag positief te beginnen is heel simpel. Wanneer je wakker wordt, denk dan aan één of meer dingen waar je blij van wordt. Voel jezelf in je lichaam en stel je open voor dankbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan iemand waar je om geeft en ervaar de liefde die je voelt voor hem of haar. Je kunt ook denken aan een diepere doelstelling voor de dag, een ambitie of een innerlijke hulpbron. Het kan iets goddelijks of iets aards zijn, dat maakt niet uit. Kun je zo vroeg ‘s ochtends niets bedenken, dan kun je de drie volgende fundamentele levensbehoeften in gedachten nemen:

  • Kwaad vermijden

  • Doelen stellen en behalen

  • Ons verbonden voelen met anderen

Neem de tijd en laat datgene wat jou een goed gevoel geeft inzinken. Voel de rust en vrede in je lichaam en geest.

 

Wil je goed mindfulness leren beoefenen? Ik ben gecertificeerd mindfulness trainer en geef individuele mindfulness training in Amsterdam IJburg. Mindfulness is een krachtige training om gezond om te leren gaan met piekeren, drukte, stress en zorgelijkheid. Meer over de individuele mindfulness training in Amsterdam IJburg.

.