We zijn verslaafd aan denken en doen. Want als we dit of dat hebben (bereikt), dan zijn we gelukkig, denken we. Maar waar geluk vind je niet in de externe wereld; wél in jezelf. Een mindfulness retraite helpt daarbij.

Sfeerbeeld bij het blog: Mindfulness retraite voeding voor je ziel van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Met mindfulness van verwarring naar inzicht

Als mensen voor het eerst mindfulness beoefenen, verwachten ze soms dat ze meteen kalm en ontspannen worden en een diepe innerlijke vrede zullen ervaren. De werkelijkheid is meestal weerbarstiger. Het kan schokkend zijn om je er bewust van te worden hoeveel roering er vaak in je geest is. Of hoe ongelooflijk verveeld je je kan voelen. En hoe vervelend je verveling vindt! Al die oordelen die voorbijkomen. Zijn dat echt jouw gedachten en ideeën? “Het lijkt alsof ik meer gedachten heb sinds ik mediteer”, zeggen mensen wel eens. Maar de gedachten waren er altijd al, alleen zié je ze nu pas. Het goede nieuws is dat dit ‘zien van de roering in je hoofd’ een eerste belangrijke stap is in een proces van bewustwording. Het proces loopt van verwarring, irritatie, oordelen en onrust naar uiteindelijk ontspanning, geluk, helderheid en inzicht.

Het eeuwige verlangen naar meer (geluk)

Iedereen wil gelukkig zijn en vrij zijn van problemen en zorgen. Dat is een hele natuurlijke wens, die ieder voelend wezen drijft. Onderzoek het maar in jezelf. We willen ons goed voelen, aangename en leuke dingen meemaken in ons leven en alles wat we als onaangenaam bestempelen, proberen we te vermijden. Maar waar zoeken we dan geluk en vervulling? Meestal vooral in de externe wereld. We denken steeds: als ik eenmaal dit of dat heb (bereikt)…, dan voel ik me goed. De verleidelijke belofte van die andere baan, die andere partner, die betere auto, dat grotere huis, dat leuke hebbedingetje; de wenslijst waarmee we onszelf voor de gek houden is eindeloos. Zo denken en handelen we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Innerlijke vrede en geluk

Deep-down weet je allang dat je werkelijke innerlijke vrede en geluk nooit zult vinden in de externe wereld. Natuurlijk is het leuk: een fijn huis, een goede auto, de perfecte partner, een heerlijke maaltijd, mooie muziek, maar die dingen gaan voorbij. Ze zijn veranderlijk en vergankelijk, van moment tot moment in beweging. Zo ga je van de ene naar de andere ervaring, alsmaar op zoek, de eeuwige hunkering. Maar ergens kriebelt het en weet je allang dat je op de verkeerde plaats zoekt naar geluk: je moet niet naar buiten toe maar naar binnen. Zoals de Boeddha al zei: “Alleen je eigen geest is een betrouwbare bron van werkelijk geluk”.

Een retraite biedt ruimte voor verstilling en innerlijk werk

Regelmatig kwaliteitstijd met jezelf is een essentiële voedingsstof in ons menselijk leven en geen luxe! In een retraite maak je je even los van je dagelijkse beslommeringen en geef je jezelf ruimte. Je batterij laadt weer op en je kunt met een frisse blik kijken. Ben je nog op het goede spoor? Een toepasselijke tekst is deze: Ego zegt: “Eerst die problemen oplossen, pas dan kan ik innerlijke vrede vinden.” Wijsheid zegt: “Eerst innerlijke vrede vinden, pas dan houden problemen op problemen te zijn.”
Een retraite biedt een goede plek voor verstilling en innerlijk werk. Je geeft jezelf de ruimte jezelf te ontmoeten en tot rust te komen. Velen van ons zijn actieverslaafd. We rennen maar rond en het geeft ons een goed gevoel om drukdrukdruk te zijn. We voelen ons belangrijk. Toch raken we daarmee van onszelf verwijderd, het werkt vervreemdend.

Mindfulness retraite

Het is zo waardevol meer mindful te leven. In een mindfulness retraite kun je jezelf behoorlijk tegenkomen. Het kan pijnlijk zijn je te realiseren hoeveel oordelen je steeds koestert, de verveling, de pijn in je knieën en rug, een klapperende deur en je verlangen naar stilte, de ruzie laatst met je collega – je wordt weer boos als je er aan denkt – , het harde kussen waar je op zit, je gevoel het niet goed genoeg te doen, niet goed genoeg te zijn… In mindfulness train je jezelf om aanwezig te zijn bij alles wat zich aandient, wat het ook is, zonder oordeel. Je armen open: alles mag er zijn. Dit is mindfulness: “When we are mindful, it is as if we can bow to our experience, without judgement or expectation.” -Jack Kornfield

Alan Watts vertelt in dit leuke filmpje over onze verslaving aan denken en hoe onze geest weer kalm kan worden. Hoe doe je dat dan? In ieder geval niet door je geest kalm proberen te maken!

Mindfulness is open en nieuwsgierig zijn

Nieuwsgierig zijn – open en bereid om nieuwe dingen te ontdekken en te leren – is een schitterende kwaliteit! Kijk eens wat het jou al gebracht heeft in je leven. In een mindfulness retraite is nieuwsgierigheid onmisbaar. Het kan naar verbluffende inzichten leiden. Misschien brengt het je naar dankbaarheid aan de persoon aan wie je je zo geërgerd hebt. Een betere leraar had je je niet kunnen wensen! De Zen meester Suzuki noemt het ‘beginner’s mind’:

“We pay attention with respect and interest, not in order to manipulate, but to understand what is true. And seeing what is true, means the heart becomes free.”

Mindfulness helpt je ontspannen en focussen

Een mindfulness retraite helpt je om succesvoller te werken en gelukkiger te leven. In een retraite met mindfulness ontwikkel je – zonder je dat als doel te stellen – meer focus en helderheid, leer je meer ontspannen aanwezig te zijn in het moment, en heb je daarom minder stress. Al deze kwaliteiten zijn van grote betekenis voor effectiever werken en gelukkiger leven. We ontwikkelen liefde, compassie en wijsheid. Door stil te staan met mindfulness kan je oude patronen waar je last van hebt, leren doorzien en loslaten. Omdat je wat langer de tijd hebt dan bijvoorbeeld maar een uurtje op een avond, kan dit dieper en krachtiger doorwerken. Daarom kunnen we niet zonder retraite, het is voeding voor de ziel.

In stillness we nourish our life, with the solitude of silence, walking and sitting meditation.

Ik ben gecertificeerd mindfulness trainer en geef individuele mindfulness training in Amsterdam IJburg.