Ieder mens heeft creativiteit nodig om zich staande te houden en een leven te creëren dat echt bij hem past. Creatieve oplossingen, creatieve ideeën, we hebben ze allemaal nodig. Het goede nieuws is: iedereen is creatief. Zo vind en gebruik je je creativiteit.

Uitzicht over de zee langs een tropisch strand. Sfeerbeeld bij het blog: Ontdek en ontwikkel je creativiteit van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Iets nieuws scheppen

Creativiteit wordt in het algemeen gezien als het vermogen iets nieuws te scheppen. Je bedenkt of maakt iets nieuws, of je vindt een creatieve oplossing voor een probleem. Creativiteit wordt vaak verward met kunstzinnigheid. Een kunstzinnig persoon is per definitie creatief, maar andersom hoeft niet. Creatieve mensen maken dus niet per definitie mooie dingen, het zijn ook mensen die inventieve oplossingen bedenken, innovatief zijn of origineel. Geen wonder dat creativiteit gelukkig maakt, bedenk maar eens wat dit voor je leven kan betekenen.

Iedereen is creatief

De grootste rem op creativiteit is de overtuiging dat je niet creatief bent. Een bewijs hiervoor is dat mensen door geestverruimende drugs het gevoel hebben creatiever te zijn geworden. Het is echter niet de drug die creatiever maakt. Geestverruimende drugs laten mensen zien wat er allemaal in hun hoofd zit aan bijzondere beelden en ideeën. En dát overtuigt ze dat ze wel degelijk creatief zijn. Ze zijn dus niet creatiever geworden, maar zich bewuster geworden van de creativiteit die ze al bezaten.

Dit bepaalt creativiteit

Voor een creatief proces zijn vier zaken nodig: openheid, lef, energie en nieuwsgierigheid. Als je (tijdelijk) niet creatief bent, kun je dus kijken welk element ontbreekt. Vaak is het knelpunt het element energie. Door een stapje terug te doen, gezond te eten, naar buiten te gaan, krijg je  meer energie en word je creatiever. Ook gebrek aan lef is vaak een knelpunt voor creativiteit. Eigenlijk moet je eerst accepteren dat falen bij het leven hoort. Falen is niets meer dan een mislukte poging, die gevolgd kan worden door een betere poging. Of anderen oordelen, dat weet je vaak helemaal niet en bovendien zegt het vooral veel over hen en de manier waarop zij naar de wereld en mensen kijken. .Als je dit eenmaal beseft, is een belangrijke rem van creativiteit af.

Verbeeldingskracht gebruiken

Creativiteit heeft ook te maken met de verbindingen in je hersenen. Hoe meer verbindingen, des te creatiever je wordt. Door je fantasie te gebruiken creëer je meer verbindingen. “Door je hersenen te prikkelen met fantasieën wordt je denken flexibel”, vertelt trainer Britta Lassen, eigenaar van trainingsbureau Training with a Twist. “Verbeeldingskracht is een belangrijke vaardigheid bij creatief denken. Het geeft je de ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken. In je fantasie is tenslotte alles mogelijk. Verbeelding is de basis voor inspiratie en nieuwe ideeën. Een wolk is geen wolk meer, maar een koe op z’n rug.”

4 tips voor meer creativiteit

– Mediteer of doe andere dingen om je denken te stoppen. Je onderbewuste legt veel sneller verbanden en is dus creatiever dan je bewuste. Door te denken te stoppen, geef je oplossingen en ideeën uit je onderbewuste de kans om in je bewuste te komen.

– Zorg voor tijd om je te vervelen. Als je je verveelt en je hersenen niet gericht over iets na hoeven te denken, leggen je hersenen nieuwe verbinden aan. Hoe meer verbindingen, des te creatiever je wordt.

– Geef je onderbewustzijn de opdracht: ga op zoek naar waardevolle ideeën. Onbewust ga je hierdoor anders kijken en luisteren. Je ziet ineens nieuwe dingen, vooral als je eropuit gaat.

– Ga spelen. Onderzoek toont aan dat spelen je creativiteit met 30 procent vergroot. Dus doe een spelletje, of zet een bak lego voor je neus en maak iets wat niet bestaat.