Hoe is jouw zelfbeeld? Ben je tevreden met je lichaam? Ik hoop dat je ‘ja’ zegt, maar grote kans dat het ‘nee’ is, of dat er achter het ‘ja’ een ‘maar’ komt. Vrouwen kijken ontzettend kritisch naar zichzelf en naar hun lichaam. Daardoor hebben ze vaak een slecht zelfbeeld. Zo verminder je zelfkritiek en krijg je een beter zelfbeeld.

Golf in een kalme zee. Sfeerbeeld bij het blog: Tevreden met je lichaam - een beter zelfbeeld van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Slecht zelfbeeld

“Ik dacht van te voren al: nu ben ik natuurlijk weer de dikste van het stel”, zegt de vriendin meteen na binnenkomst in het restaurant waar we hebben afgesproken. Ik weet even niet hoe ik moet reageren. Ze geeft een compliment en tegelijkertijd haalt ze zichzelf naar beneden. Terwijl ik nadenk, sust de andere vriendin al: “Doe normaal, je ziet er goed uit!” Dat kan ik beamen. Ze ziét er goed uit. Later aan tafel, als vriendin 4 ook is gearriveerd, gaat het weer over ons uiterlijk. De een is vijf kilo aangekomen en ‘moet nu echt uitkijken’ (ze ziet er juist door die extra kilo’s beter uit dan ooit). De ander vindt dat ze er in kleding wel oké uitziet, maar bloot niet meer door de beugel kan (ze is 50 en alles staat haar leuk). En de ‘dikste’ vriendin heeft onlangs vakantiefoto’s weggegooid omdat ze eruit zag ‘als een olifant’. In haar maat 40… Ja, als je zo kritisch kijkt, krijg je wel een slecht zelfbeeld.

Waarom al die zelfkritiek?

Waar zijn we mee bezig!? Waarom zijn we toch zo streng voor onszelf? Waarom al die zelfkritiek? De lat ligt huizenhoog. Ik doe nu niet mee met de klaagzang, want ik ben op dit moment tevreden met mijn lichaam, ook al is het niet perfect, maar ik herken het wel. Laatst, in de sportschool keek ik naar mijn spiegelbeeld en dacht: die dijen kunnen écht niet meer! Ik was een heel klein beetje aangekomen in de kerstvakantie. Ik realiseerde me meteen hoe erg het was dat ik zo tegen mijzelf sprak. Ik stond mij daar toch maar mooi in het zweet te werken. Ik gaf mijzelf snel een stil compliment en voelde me meteen een stuk beter. Zo dik waren die dijen niet.

Zelfbeeld verpest door de media

We zijn volkomen verpest door de media. En ook op Instagram en Pinterest vliegen de strakke lijven je om de oren. En achterlijke challenges om een wasbordje of mannenbillen te krijgen. Een tijd geleden zag ik een cover van LINDA. magazine waarop de presentatrice een maatje 36 was aangemeten met photoshop. Ik snap dat je er goed uit wilt zien in het schap, maar zo ver gaan is niet eerlijk tegenover andere vrouwen. Van mij hoeft niemand te accepteren dat hij tien kilo zwaarder is dan vijf jaar geleden. Maar laten we een beetje realistisch blijven en de lat wat lager leggen.

Een beter zelfbeeld

Van de media hoeven we niet te verwachten dat ze ons een realistische vrouwbeeld voorschotelen, dus moeten we zelf het heft in handen nemen. Dat vergelijken moet subiet stoppen evenals het klagen over je lichaam tegen vriendinnen, want daarmee geef je elkaar steeds de boodschap dat goed niet goed genoeg is. Als je merkt dat je dit doet: snel ophouden. Voor jezelf en alle andere vrouwen. En begin dan tegen jezelf te praten zoals je tegen vriendinnen praat. Want voor anderen hebben de meeste vrouwen wel vriendelijke woorden; positief over sterke punten en mild over minder mooie kanten. Het is waarschijnlijk een beetje vreemd als je begint met aardig praten tegen jezelf, misschien geloof je jezelf in het begin ook niet, maar oefening baart kunst. Het werkt echt. Je krijgt er een beter zelfbeeld van.

Zo word je meer tevreden met je lichaam

Als je op deze manier ook tegen jezelf praat als je wilt afvallen, zal dat ook beter gaan. Uit gedragsonderzoek blijkt dat we veel beter kunnen veranderen als we onszelf complimenteren met elke stap voorwaarts, dan wanneer we onszelf streng toespreken. Nog een weetje: je hebt maar een beperkte hoeveelheid wilskracht die je per dag kunt inzetten. Als je meer wilt sporten of gezonder wilt eten, draaf dan niet door, dat werkt niet. Voeg liever elke maand één gezonde gewoonte toe aan je leefpatroon. Na een maand zit de gewoonte ‘erin’ en kun je de volgende stap nemen. Zo heb ik mijn alcoholconsumptie beperkt, ontbijt ik gezonder en sport ik al jaren twee keer per week. Ik ben er niet van afgevallen, maar heb wel een heel constant gewicht en ben vooral veel meer tevreden met mijn lijf. Dit laatste volgt vanzelf als je gaat sporten. Onderzoek toont dat onze eigenwaarde stijgt als we ons geregeld in het zweet werken. En dan heb je die maat 36 echt niet meer nodig om blij te zijn met je lijf!

Lukt het je alleen niet je zelfbeeld te verbeteren? Misschien is coaching dan iets voor jou.

Een laagzelfbeeld kan over veel meer gaan dan je lichaam. Hier leg ik uit hoe Coaching bij een laag zelfbeeld kan helpen.