Toekomstdromen hebben we allemaal, maar vaak verdwijnen ze naar de achtergrond als je het druk hebt. Dat geldt zeker voor moeders. Mamcoach Yura Boerma legt uit hoe je je dromen de ruimte geeft.

Uitzicht over de grand canyon. Sfeerbeeld bij het blog: Tijd maken voor je dromen van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Hoe vaak per dag check jij je dromen?

Ik kwam de quote ‘Hoe vaak per dag check jij je dromen?’ van Loesje laatst weer tegen en het blijft zo’n inspirerende vraag, dat ik ‘m graag met je deel. Dromen… wie heeft ze niet? En dan bedoel ik niet je nachtdromen, maar de dromen die je hebt over het leven, over wat je graag (nog) zou willen doen of zou willen bereiken. Eens waren ze zo duidelijk, zo mooi en zo groots. En nu? Vervagen ze al een beetje of heb je niet eens meer tijd om te dromen?

Over wie of wat droom jij?

Iedereen heeft zo zijn of haar dromen. Over hoe je kinderen later terechtkomen, over de toekomst straks samen met je partner, over het schrijven van je eigen boek, over het hebben van een eigen bedrijf of het vinden van een droombaan, over die mooie reis die je nog wilt maken… Het kunnen hele kleine dromen zijn of grote. Maar als moeder lijkt het alsof je dromen een beetje naar de achtergrond verdwijnen, alsof ze vervagen en bijna niet meer zichtbaar zijn. Dit heeft vaak te maken met het feit dat je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen in het leven, dat je werk combineert met de zorg voor je gezin, dat je vaak het gevoel hebt van alles te moeten waardoor er geen tijd meer is voor je dromen.

Tijd maken voor je dromen

Omdat je zo veel moet van jezelf, ben je vaak te moe om ’s avonds nog iets leuks te doen. Logisch dat je eigenlijk niet eens meer weet wat je dromen zijn; wat jouw behoeften, verlangens en wensen zijn. Ga daarom eens op ontdekkingsreis naar de dromen van nu, door de tijd te nemen om stil te staan bij jezelf. Hoe? Geef eens antwoord op de vraag wat je vroeger als kind heel graag deed. Of denk na over wat je al heel lang niet hebt gedaan (om wat voor legitieme reden dan ook), maar wat je wel altijd heel fijn vond om te doen. Of misschien kun je een lijst maken van je passies, van dingen die zó dicht bij je hart liggen dat je ze in feite heel makkelijk kunt verwezenlijken! Waarschijnlijk hoef je maar een hele kleine stap te nemen om alvast een gedeelte van die droom waar te maken. Dus: check je dromen. Vandaag nog!

TIP: maak een moodboard met afbeeldingen, foto’s, teksten e.d. die de sfeer uitbeelden van jouw droom. Maak het concreet en tastbaar.