Veel mensen, vooral vrouwen, maken zich druk over wat anderen van hen vinden. Maar hoe belangrijk is dit nu eigenlijk? Wat doe je met een oordeel van een ander?

Uitzicht over kale zonbeschenen bergen. Sfeerbeeld bij het blog: Wat een ander van jou vind van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

De ander

We zijn vaak bezig met de vraag wat een ander van ons vindt; wat hij vindt van wat je gisteravond zei, van je werk, van je uiterlijk, van jou als ouder, etcetera. Maar die ander is helemaal niet zo met jou bezig! Die heeft vaak genoeg aan zijn zichzelf en zijn eigen leven. Die denkt misschien: zouden ze het raar vinden wat ik gisteravond zei? Volgens mij vonden ze mijn nieuwe kapsel niet mooi. Enzovoort. Hou je niet teveel bezig met wat anderen van jou vinden. Dat maakt je onnodig onzeker. Vaak denken mensen positiever over je dan je denkt. En als die ander al over jou nadenkt, of een oordeel heeft, dan zegt wat hij denkt vooral veel over hemzelf.

Normen en waarden

Hoe een ander jou ziet, heeft te maken met zijn eigen ideeën over hoe mensen horen te zijn en zich horen te gedragen, zijn normen, waarden en overtuigingen. Dat is geen waarheid, maar een denkbeeld. Daarnaast bepaalt iemands eigen karakter ook hoe hij jou ziet. Iemand die onzeker is, kan een extravert persoon overheersend vinden. En iemand die extravert is, kan een introvert persoon stug vinden. In feite projecteren mensen iets waar zij last van hebben dan op de ander. Dit doen wij allemaal wel eens.

Blinde vlekken

Soms is het wel interessant om te horen hoe je overkomt en hoe een ander over jou denkt. We hebben allemaal blinde vlekken en hoe beter we die kennen, hoe vrijer we worden. Je kunt dan bewust kijken hoeveel rekening je ermee wilt houden. Zo vertelde een vriendin mij eens dat ze mij erg perfectionistisch vindt. Ik leg de lat hoog bij veel dingen. Dat deed wat met haar: ze dacht dat ik ook zo naar anderen kijk en dat maakte haar een beetje onzeker. Terwijl ik juist graag met relaxte mensen omga. Dat helpt mij om de touwtjes te laten vieren. Het was goed om hierover te praten, we kenden elkaar daarna nog beter en ik voelde een sterkere band. Ik begreep welk effect ik op mensen kon hebben en zij begreep dat ik het juist fijn vond dat zij nonchalanter was.

Open staan

Als je feedback of kritiek krijgt, probeer er dan open voor te staan en door te vragen. Je leert er altijd wat van, over de ander en over jezelf. Kijk kritisch naar wat de feedback te maken heeft met de ander, en wat misschien iets over jou zegt en waar je iets mee zou kunnen doen. Zeker als je hetzelfde hoort van verschillende mensen kan dit een teken zijn dat het iets over jou zegt. En misschien wil je daarmee dan iets doen. Of niet!