Als je werk routinematig wordt of een energielek is, dan is het tijd om actie te nemen. Dit geldt helemaal als je je geregeld afvraagt: waar doe ik het allemaal voor? Coach Katja van Gulick legt uit hoe je kan werken met hart en ziel.

Uitzicht over strand en zee door grashalmen. Sfeerbeeld bij het blog: Werken met hart en ziel van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Ongelukkig met je werk

Werk is niet zomaar iets. Je kunt er uitdrukking mee geven aan je talenten en je passie.  Niet met je hart en ziel werken, daar kun je erg ongelukkig worden. Bij elke baan horen routineklussen en zelfs rotklussen, maar als de passie weg is in je werk, is er werk aan de winkel! Er zijn vier manieren om te werken met hart en ziel.

Ontdek je talent

Een talent is iets wat anderen in je bewonderen, en waarvan jij denkt: hoezo bijzonder, dit is toch normaal. Volgens Deepak Chopra, nobelprijswinnaar, heeft iedereen één talent. Hij noemt dit je Dharma, een unieke gift waarmee je anderen van dienst kunt zijn. Als je deze cultiveert, ervaar je je ultieme missie in je leven. Hoe mooi zou het zijn als je dit tijdens het werken ervaart.

Waar krijg je energie van?

Als je je talent(en) en sterke punten weet, is het interessant om te onderzoeken of je er ook energie van krijgt. Dan heb je een succesformule in handen! Als je heel goed kunt schoonmaken, maar dit vreselijk vindt om te doen, kun je het beter uitbesteden aan iemand die er wel plezier in heeft, of er in ieder geval niet je werk van maken. Het gaat dus om verbinding maken met je gevoel en waar jij blij van wordt. Hoe sterker je connectie hebt met wie jij bent, hoe makkelijker het wordt om energie en flow in je dagelijkse leven te brengen. Dus onthoud goed: talenten die je energie geven zijn de ingang tot bezield werken.

Ontdek je missie

Waar sta je voor en wat wil je betekenen voor anderen?  Als je je missie weet, dan heb je een energieopwekker in handen die er voor zorgt dat je op de moeilijke momenten doorzet. Je weet waar voor je het allemaal doet, en dat zorgt voor doorzettingsvermogen.

Werken is ook marketing

Marketing is een onderdeel van je werkende leven. Ik geloof dat werken voor 60 procent inhoudelijk is en 40 procent marketing. Je zult jezelf moeten laten zien, zodat men aan jou denkt bij een vacature of als die ene leuke klus geklaard moet worden. Wees ook echt jezelf, want in deze tijden van social media weten we meer dan ooit alles van elkaar, dus ook je werkgever en je collega’s. Laat je zien op een website, in je contact met anderen en bijvoorbeeld in blogs die je schrijft. Je trekt mensen aan die echt bij jou passen. Dit zorgt voor nog meer energie in je leven

De conclusie is dat je de connectie met je hart en ziel moet maken. Hoe sterker je connectie met wie jij bent, hoe makkelijker het wordt je talent in te zetten, die unieke gift waar je anderen mee van dienst kan zijn.