De Creatiespiraal van Marinus Knoope is een handig boekje om te ontdekken en te realiseren wat je wilt bereiken. Knoope onderscheidt twaalf fases in de natuurlijke weg van droom naar werkelijkheid. ‘Wees wie je wenst te zijn, niet wie je geleerd hebt te zijn.’

Waterval in dennenbos. Sfeerbeeld bij het blog: De Creatiespiraal Marinus Knoope van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

De meeste mensen werken aan hun toekomst zonder een helder beeld ervan, schrijft Marinus Knoope. Ze werken als een aannemer zonder bouwplan. Dat maakt vaak niet gelukkig. Je doet niet wat echt bij je past en het ontbreekt je daardoor aan motivatie om er echt voor te gaan. Dromen realiseren begint met verantwoordelijkheid nemen: zien dat wat jou overkomt en hoe jij je voelt voor een groot deel het gevolg is van jouw denken en doen. Door toeschouwer te worden van jouw denken en doen, kun je jezelf er los van maken. Door te realiseren dat jezelf met je denken en doen je leven vormgeeft, geef je jezelf ook de macht om je leven in positieve zin te sturen. 

Droom vrijuit

Je toekomst bewust vormgeven, begint bij dromen. Een duidelijk toekomstbeeld heeft een gunstig effect op je toekomst. Dromen en verlangens bedenk je niet, je hebt ze al, ze moeten alleen nog de ruimte krijgen. Probeer er contact mee te maken en laat ze niet beïnvloeden door anderen (fase 1). Positief denken is belangrijk. Wat wil je beleven, wat wil je achterlaten? Probeer die verlangens te voelen. Maak het concreet. Wil je rijk of belangrijk worden, vraag je dan af waarom. Welk verlangen schuilt daarachter? En ga ook na of je droom niet vanuit een negatieve stemming gestuurd wordt, dan ben je meer bezig met voorkomen wat je niet wilt, in plaats van wat je diep van binnen wel wilt. Je droomt in de veronderstelling dat het je ook lukt de droom te realiseren. 

Visualiseer je droom

Je einddoel visualiseren vergroot je kans op succes, zorg dus dat je een helder beeld hebt (fase 2). Bij het visualiseren wordt ook duidelijk welke storende elementen in jouw geest ronddwalen. Je twijfels en belemmerende overtuigingen worden zichtbaar. Dat is belangrijk, want zo kun je ze aanpakken. Soms wijzen ze je op iets waar je op moet letten, vaak zijn ze zinloos. Bedenk dan dat het maar (aangeleerde) gedachten zijn en niet de waarheid. Je kunt ze vervangen door positieve gedachten en overtuigingen. 

De volgende stap is geloven dat je droom werkelijkheid kan worden (fase 3). Als je er niet in gelooft, hoef je er niet aan te beginnen, maar meestal hebben mensen wensen die realistisch zijn. Soms is de weg lang, maar meestal niet onbegaanbaar. Positieve affirmaties helpen bij deze fase. Je bedenkt een affirmatie die je twijfel volledig tegenspreekt en levensecht is. En je herhaalt deze drie dagen hardop honderden keren. Je gelooft namelijk wat je vaak hoort. Bijvoorbeeld: ‘Ik word het best betaald voor werk dat ik het liefst doe’, of ‘Precies de juiste mensen zien mijn kwaliteiten’.  

Praat over je droom

De volgende stap is naar buiten treden met je wens (fase 4). Het is belangrijk dat je dit pas doet als je voldoende vertrouwen hebt in je kansen, om eventuele kritiek positief te kunnen verwerken. Mensen kunnen negatief reageren, je dromen te groot vinden of niet realistisch. Vaak betekent dit dat zij hun eigen dromen niet de ruimte geven of hun potentie niet realiseren. Het zegt dus vaak niets over jouw droom. Ga met respect voor je eigen wensen staan. Mensen kunnen zo zien wie jij bent en waar jij voor staat. Vaak willen mensen anderen helpen. Als je je wens met vertrouwen uit, krijgen anderen de neiging bij te dragen aan de realisatie ervan. Jouw wensen kunnen zo eventueel samenvloeien met de wensen van anderen. Verdiep je ook in de wensen van anderen en kijk wat jij daaraan kunt bijdragen. 

Het kan ook zijn dat mensen vragen: “Hoe ga je dat dan doen?” Die vraag kun je volgens Knoope het beste beantwoorden met: “Goede vraag, hoe zou jij het aanpakken?” Omring jezelf met mensen die beter zijn dan jij. Met hen praten over je droom is de fase van onderzoeken (fase 5). De aard en kwaliteit van je onderzoek bepalen voor een groot deel je succes bij het realiseren van je droom. Je onderzoekt niet of je droom haalbaar is, maar hoe. Je richt je op mogelijkheden en raadpleegt daarvoor anderen.   

Werk aan je droom

Als je alle aspecten in beeld hebt en weet wat er moet gebeuren, begint de fase van plannen (fase 6). Je vertaalt je droom in doelstellingen en subdoelstelling, een strategie, de mensen en middelen die je nodig hebt, en een realistisch tijdspad. Een goede planning is een beetje uitdagend, maar wel haalbaar. Realiseer je dat een gezonde planning leeft, schrijft Knoope. Hij wordt steeds aangepast aan nieuwe bevindingen. Als je planning niet geschikt blijkt te zijn, laat je de planning los, maar niet je droom. 

Beslissen en handelen (fase 7 en 8) volgen hierna, als je voor de laatste keer hebt gecheckt: is dit echt de weg? Je hoeft hier niet bewust over na te denken, je brein beslist vanzelf. 

Deze fasen zijn werken en zweten, aanpakken en doorgaan, oefenen en blijven proberen. Dit is ook de fase waarin je vertrouwen op de proef wordt gesteld en volharden noodzakelijk is. 

Tijdens een creatieproces is het belangrijk bewust met emoties om te gaan en deze positief te benaderen. Als je bijvoorbeeld angst niet toelaat, zal deze emotie alleen maar sterker worden: hij wil aandacht! Je kunt hem beter verwelkomen, dan zal hij ook vanzelf weer wegzakken. Achter elke emotie zit een verborgen kwaliteit. Het laat je je grootste uitdaging zien. Verveling nodigt je uit te mediteren, angst nodigt je uit het avontuur aan te gaan en woede vraagt je je zelfrespect te vergroten. Zorg in deze fase voor veel innerlijk vertrouwen, een positieve stemming en houd je eindbestemming in beeld; dat biedt de meeste kans op succes.  

Geniet van het bereiken van je droom

Hierna komen de fasen van ontvangen, waarderen en ontspannen. Het is belangrijk dit ook bewust te doen. Wie uitstraalt graag iets te ontvangen, en daarvan kan genieten, krijgt meestal meer. Of het nu gaat om opdrachten, geld of liefde. Bij de fase van ontspannen, kom je helemaal tot rust. Het is een fase ook van bezinning. Wat heeft het creatieproces je gebracht? Bezinning brengt je in contact met jezelf op een dieper niveau. Het kan zijn dat je droom niet helemaal gerealiseerd is of anders dan je had bedacht. Probeer tegenslagen zo te verwerken dat het jou ten goede komt en bijdraagt aan kansen op succes. Verwerk de praktische informatie, herstel emotioneel, stel je strategie bij en ga opnieuw het proces in. Probeer ook kleine successen te herkennen. 

Of je droom nu exact is gerealiseerd zoals je het voor je zag of niet: geniet bewust van wat je bereikt hebt, de ervaring die je hebt opgedaan, hetgeen je zelf gecreeërd hebt. 

In deze fase ontstaan op een gegeven moment ook weer nieuwe dromen.   

De Creatiespiraal, Marinus Knoope, Uitgeverij K.I.C., €20.00