Bij een scheiding komt er veel op je af, emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Je bent aan het overleven. Maar na een tijdje wordt het tijd om weer te gaan léven en ruimte te maken voor toekomstdromen. Jenny Koch lukte het om na haar relatiebreuk haar dromen waar te maken. Ze vertelt hoe ze dit deed.

Bomen refecteren in het water van een riviertje. Sfeerbeeld bij het blog: Durven dromen na je scheiding van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Vastklampen aan zekerheden

Nadat mijn ex en ik besloten om uit elkaar te gaan, probeerde ik zoveel mogelijk mijn oude leven in stand te houden en hield ik me vast aan de zekerheden die er nog wel waren. Ik zette alles op alles om in ons huis te blijven wonen en ook mijn vaste baan gaf mij een gevoel van zekerheid. In het begin gaf mij dit rust, maar soms bekroop mij het gevoel dat ik iets miste. Dit gevoel onderdrukte ik meestal weer net zo snel als dat het opkwam. Ik had tenslotte niets te klagen. Ik had een baan die mij financiële zekerheid gaf, een mooi huis en lieve familie en vrienden om mij heen. Ik was tevreden met wat ik had. En goed was goed genoeg.

Het roer om

Maar toch knaagde er iets. Tijdens de vele strandwandelingen die ik maakte, dacht ik aan de dromen die ik had als tiener en begin twintiger. In Amsterdam wonen en verre reizen maken. Het onbekende en de vrijheid tegemoet. En mijn werk, vond ik dat nu wel zo leuk, of gaf het mij vooral een gevoel van veiligheid? Beetje bij beetje durfde ik weer te gaan dromen en kreeg ik een helder beeld van wat mij gelukkig maakt en wat ik wil doen in dit leven. Daarna onderzocht ik de mogelijkheden en maakte een financieel plan. Wat ik wilde, bleek veel realistischer te zijn dan ik had gedacht. En zo besloot ik het roer om te gooien. Niet veel later reisde ik drie weken door Zuid Amerika en had ik een woning in Amsterdam gevonden. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf opgezet en help ik alleenstaande vrouwen om ook hun dromen (financieel) waar te maken. Want dat was wat ik wilde: anderen helpen hun dromen waarmaken, met behulp van mijn expertise.

Stop met beperkend denken

Door veel vrouwen wordt gebrek aan geld als één van de grootste belemmeringen genoemd om niet te doen wat ze eigenlijk willen. Ze wachten tot ze eindelijk die welverdiende loonsverhoging krijgen of het winnende lot in de loterij hebben gekocht. Zinnen als: “Als ik meer geld had dan….”, “Ik kan het mij nu niet veroorloven” en “Geld maakt niet gelukkig”, hoor ik vaak. Achter deze gedachten zit vaak een diepere angst. De angst voor het onbekende en verandering. Lukt het me wel en wat zal mijn omgeving ervan vinden? Maar als je nooit anders doet, zul je ook nooit anders krijgen. Stop daarom met het denken in beperkingen. Durf je angsten onder ogen te zien. Probeer erachter te komen wat het is dat jou tegenhoudt te doen wat je het liefste zou willen doen.

Maak een plan

Als je inziet dat niet geld, maar jouw gedachten en overtuigingen je blokkeren is het tijd om te bepalen hoe je je dromen wel kunt verwezenlijken. Wat heb je nodig? Welke stappen moet je nemen? Sommige dromen kun je op korte termijn verwezenlijken, andere dromen misschien pas over een paar jaar. Schrijf je dromen op en maak een stappenplan. Natuurlijk is het mogelijk dat een financieel plan onderdeel is van jouw droomplan. Laat geld echter geen beperking zijn om je dromen na te jagen. Denk in mogelijkheden. Misschien moet je er andere dingen voor laten, niet op vakantie gaan of zuiniger leven, maar je zult merken dat met de juiste mindset en focus je jouw dromen kunt waarmaken. Dus durf te dromen en vooruit te kijken!