Als je echt iets graag wilt, dan betekent dit dat je ook echt achter je keuze gaat staan en je inzet voor wat je wilt! Dit geldt zeker in de liefde. Liefde is een keuze, een keuze om te kijken wat de liefde of je relatie nodig heeft, daar je best voor doen, er bewust voor gaan.

Zonsondergang over een tropisch bos. Sfeerbeeld bij het blog: Kiezen voor liefde van coach en relatietherapeut Lisette Wevers in Amsterdam

Marlissa koos voor de liefde

Marlissa (45) werd bijna vijf jaar geleden weduwe toen haar man Marcel omkwam bij de vliegramp in Tripoli – de ramp waarbij alleen het jongetje Ruben overleefde. Marlissa was niet verslagen, ze ging moedig verder met haar twee kinderen, toen 6 en 12 jaar oud. Samen rouwden ze en maakten ze er het beste van. Humor en vertrouwen in de toekomst waren Marlissa’s kracht. Na twee jaar begon Marlissa behoefte te krijgen een nieuwe partner. Ze wilde gaan daten, maar voelde een beetje schroom omdat ze door een auto-ongeluk lang geleden een onderbeen mist, waarvoor ze een prothese draagt. Toch ging ze ervoor. En na wat scharrels ontmoette ze vier jaar na haar grote verlies iemand op wie ze smoorverliefd werd. “Meteen toen ik hem zag, was het raak. Van beide kanten. Dat is nu vijf maanden geleden en hij heeft de kinderen en mijn schoonouders al ontmoet. Het klikt met iedereen. Hij is zó leuk en we hebben het zó fijn samen! Ik heb net mijn relatiestatus op Facebook aangepast!”

Steeds opnieuw kiezen

Ook Diny verloor haar man. Toen ze 51 jaar was, overleed haar echtgenoot aan kanker. Diny pakte het daarna heel anders aan. Ze ging weliswaar snel met een andere man samenwonen, maar van liefde was geen sprake. Diny wilde gewoon niet alleen zijn. Na twintig jaar, toen ze al behoorlijk op leeftijd was, verliet ze haar partner en werd ze alsnog alleenstaand. Daar kon ze toen wel goed mee omgaan. Het verschil tussen Marlissa en Diny is dat Diny met de keuze voor haar nieuwe vriend ‘nee’ zei tegen iets – het alleen zijn. Marlissa zei voluit ‘ja’ tegen iets – de liefde, de toekomst. Je kunt in je leven steeds opnieuw kiezen tussen geluk zoeken (ja-zeggen) of voor pijn vermijden (nee-zeggen). Dat eerste werkt natuurlijk altijd beter. Ten minste als je écht gelukkig wilt worden.

Gelukkig in de liefde

Als je gelukkig wilt zijn in de liefde, gaat het erom echt ‘ja’ te zeggen tegen de liefde. Of dit nu na een scheiding of verlies een ‘ja’ is tegen een nieuwe man, of dat dit een ‘ja’ is tegen je huidige partner bij een relatiecrisis, bij sleur of vervreemding. Je gaat niet naar je partner wijzen als de verantwoordelijke voor problemen, maar kijkt wat jij kunt doen, desnoods is dat een relatiecoach inschakelen. ‘Ja’ zeggen tegen de liefde betekent dat je bereid bent je ervoor in te zetten. Dat je je realiseert hoe belangrijk het voor je is en er prioriteit aan geeft. Dat je de liefde centraal stelt en bijvoorbeeld niet per se je gelijk wilt halen bij een onenigheid over een futiliteit. Dat je kijkt naar wat jullie relatie nodig heeft om te bloeien en daarvoor gaat. ‘Ja, ik wil!’, zou moeten zijn: ‘Ja ik ga ervoor!’ Net als Marlissa.

Oefening

Leg een schrift naast je bed en noteer daarin elke avond voor het slapen gaan drie dingen die jij die dag voor de liefde hebt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je aandachtig hebt geluisterd naar wat je partner heeft meegemaakt. Of dat je de moeite hebt genomen om te vertellen waar jij behoefte aan hebt in jullie relatie. Of zoiets simpels als een kop thee voor de ander zetten of hem helpen zijn sleutels te zoeken als hij die weer eens kwijt is.