Om in een lange relatie gelukkig samen te zijn is niet vanzelfsprekend. Zwanen lukt het goed om hun hele leven samen te blijven. Daar komt de term zwanenliefde vandaan, die duidt op stellen die hun hele leven verliefd blijven op elkaar. Van die stellen kunnen we veel leren over een goede relatie. Zo word je gelukkig samen.

Twee zwanen in het water

Nog steeds gelukkig samen

“We zijn al 53 jaar samen”, vertelt de oude heer die voor mij zit aan de stewardess. We zijn onderweg naar Sicilië. “En nog steeds gelukkig”, voegt hij toe. De man zit hand in hand met zijn vrouw. Zij schudt goedmoedig haar hoofd. “Dit is de eerste keer dat we naar Sicilië gaan”, vervolgt de man. “Elk jaar kiezen we een onbekende bestemming. We boeken een hotel, huren een auto en gaan op ontdekkingsreis. We zijn vaak op pad hoor, ook in Nederland. Nederland is prachtig.”

Niet meer gelukkig samen

Bij het ene stel past rust en regelmaat, bij het andere avontuur en afwisseling. Er is geen goed of fout. Toch slaat je relatie en zelfs je hele leven bij veel routines een beetje ‘dood’. Het wordt een sleur. Met kinderen, vooral als ze jong zijn, heb je baat bij een vaste structuur in je leven. Structuur geeft dan ruimte in je hoofd, je hoeft immers niet meer na te denken hoe laat je opstaat, wie de boterhammen smeert en de kinderen haalt of brengt. Maar te veel structuur is een risico. Er is ruimte voor spontaniteit nodig, voor nieuwe ervaringen, en vooral ook om samen nieuwe dingen te doen. Anders loop je het risico dat je op een avond naar je partner kijkt en je afvraagt wat je eigenlijk bij hem ‘doet’. Of misschien irriteert je partner je op een gegeven moment vaak.

Relatie verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de stellen hun hele leven verliefd blijft op elkaar. Zwanen worden deze koppels ook wel genoemd; koppels zoals het oude stel op weg naar Sicilië. Daar kunnen we van leren! Hun geheim is eenvoudig. Uit het onderzoek blijkt dat ze een gezonde dosis avontuur en seks in hun leven hebben. Is dat alles? Nee, niet helemaal, maar dat zijn wel de allerbelangrijkste ingrediënten. Die maken alle andere elementen voor een goede relatie namelijk eenvoudiger, zoals respect hebben voor elkaar en voor de verschillen tussen jullie, een constructieve en open communicatie, aandacht en zorg voor elkaar, samen lachen. Dus wil je je relatie verbeteren, kijk dan of je samen nieuwe dingen kunt doen. Ga naar een concert, een festival, bezoek een nieuwe bestemming, verzin iets leuks!

Relatieproblemen oplossen

Lost dit alle relatieproblemen op? Nee, zo eenvoudig is het helaas niet. Soms is er zoveel vervreemding of zoveel ballast, dat er meer nodig is. Maar ook in dit geval helpt het om samen nieuwe dingen te doen. Het is een goede stap om daarmee te beginnen. En om je dan op die momenten beide in te zetten om het leuk te hebben. Een voordeel is dat je in een nieuwe omgeving elkaar vaak ook weer met nieuwe ogen kunt bekijken.

Kritiek en afstand

Daarnaast helpt samen nieuwe dingen doen om uit negatieve niet-helpende patronen te komen, zoals veel kritiek geven op elkaar, mokken, je terugtrekken, etcetera. Volgens relatiegoeroe Sue Johnson maken veel stellen de volgende polkadans, zoals zij een veelvoorkomend patroon noemt: de vrouw voelt zich alleen en geeft kritiek op de man, waarop de man zich terugtrekt, bijvoorbeeld achter de computer. Onbewust maakt dit dat de vrouw zich afgewezen voelt, waardoor ze nog kritischer wordt. En dat maakt weer dat de man zich nog meer terugtrekt, zich nog meer op zijn werk stort, de kroeg in gaat, etcetera. Je snapt dat deze ‘dans’ veel afstand creëert. Overigens begint het niet per se bij de vrouw. Dat ze kritisch is, komt vaak weer doordat de man zijn aandacht te veel (naar haar zin) op andere zaken richt dan die zij belangrijk vindt.

Patronen doorbreken om samen gelukkig te worden

Als je samen iets leuks hebt gedaan, lukt het misschien om daarna eens van een afstandje te kijken naar jullie patronen. En probeer dan ook op te roepen hoe het voelde toen jullie de laatste keer in zo’n patroon zaten. Hoe voelde het het diep van binnen? Ga dieper dan de irritatie die je misschien als eerste voelde. Misschien voelde je je eenzaam, of afgewezen, bang? Als je je kwetsbare gevoelens met elkaar deelt, zorgt dit voor meer verbinding. Luister vooral ook goed naar de ander, geef hem alle ruimte, vraag door. Je voelt je beide na zo’n open gesprek meer gestimuleerd om echt dat patroon te doorbreken. En bespreek ook wat ieder van jullie kan doen om het patroon te doorbreken. Verzin dit laatste allebei voor jezelf, dat geeft ruimte om zelf verantwoordelijkheid te nemen en geeft je een minder machteloos gevoel.

Meer seks in je relatie

Die zwanenstellen hebben ook veel seks, zoals je hebt gelezen. Of in ieder geval geregeld. Uit onderzoek blijkt dat stellen die één keer per week seks hebben, gelukkiger zijn. Meer seks dan die ene keer per week maakt niet gelukkiger. Dus zo hoog ligt de lat niet. Maar als er veel afstand is tussen jou en je partner kan het lastig zijn om initiatief te nemen om te vrijen. Misschien heb je er helemaal geen zin meer in. Of misschien ‘doen’ jullie het al lange tijd niet meer. Als jullie dat beide prima vinden, dan is het geen probleem. Maar als een van jullie, of jullie beiden, wel behoefte hebben aan meer seks, dan ligt hier een taak.

Thuis meer nabijheid

Zoek ook thuis, zeker dagelijks, meer lichamelijk contact met elkaar. Ga tegen elkaar aan zitten op de bank en tegen elkaar aan liggen in bed. Ben je bang dat de ander dan meteen meer wil, bespreek dit dan. Spreek vanuit behoeften, dus: “Ik wil gewoon even lekker tegen je aan zitten.” En op een gegeven moment zul je dan de stap moeten nemen om seks te hebben. Je kunt dat samen van te voren plannen. Dat klinkt misschien onromantisch, maar het werkt wel. Niet alles tussen jullie hoeft helemaal goed te zitten om seks te hebben. Het is weliswaar nodig om je goed te voelen bij elkaar, maar seks zorgt ook weer voor meer verbinding. Het helpt, net als de andere stappen, om in een positieve spiraal te komen. Vuistregels is: kom een beetje uit je comfortzone, niet te veel, maar wel een beetje.

Relatietherapeut zoeken

Mocht je er samen niet uitkomen, het niet leuker krijgen samen, je seksleven niet aan de praat krijgen (terwijl een van jullie daar wel behoefte aan heeft), dan is een relatietherapeut de investering waard. Scheiden of ongelukkig samen leven is een veel hogere prijs, die je betaalt als je relatieproblemen niet aanpakt. Heb je hulp nodig bij je relatie? Ik ben relatietherapeut op IJburg.