Als je vaak woedeuitbarstingen hebt bij je partner, kan dit zorgen voor relatieproblemen. Ook Martin is bang dat hij zijn relatie schaadt met zijn woedeuitbarstingen. Na weer een woedeaanval appt hij mij. Ik ben coach en relatietherapeut op IJburg en reageer.

Groene-heuvel-in-bocht-van-een-rivier

Whatsapp bericht: woedeuitbarstingen

“Hi,
Ik voel me zo vreselijk, ik heb weer een woedeuitbarsting gehad, wat ik wel vaker heb als ik ruzie maak met Jasmine. Midden in mijn uitbarsting zag ik Sammie op de trap zitten, ik schrok me rot. Meteen zag ik mijzelf weer als kind, alleen kon het míjn vader geen bal schelen hoe het voor mij was als hij tekeer ging. Ik ben zo bang om net als hij te worden met al die woedeuitbarstingen. Of ben ik dat al? Wat een nachtmerrie! Ik ben het huis uitgerend en heel hard de snelweg opgescheurd. Gelukkig realiseerde ik me al snel dat ik van de weg af moest.

Ik sta nu op een parkeerplaats. Ik heb mezelf niet onder controle en dit maakt mij bang. Ik heb Jasmine niets aangedaan, maar wel een glas op de grond gesmeten. Wat moet ik nou? Ik kan zo toch niet naar huis…? Mijn hart klopt in mijn keel, wat ben ik nou voor een vader? Ik schaam me zo. Arme Sammie.”

Bericht aan Martin:

“Hey Martin,
Okee, nu even rustig worden, dat is de eerste stap. Dit lukt niet als je jezelf voor de kop slaat. Daardoor ga je je nog meer schuldig voelen en word je nog bozer op jezelf. Daar hebben Jasmine en Sammie niets aan. Het enige wat je nu kunt doen, is even terug denken aan wat er is gebeurd vóór de dialoog die je boosheid triggerde. Hoe voelde jij je afgelopen week? Je vertelde mij woensdag dat je ook op je werk enorm onder druk staat. Dat je politieke spelletjes moet spelen, mensen moet ontslaan, en dat Jasmine dat allemaal niet eens weet? Je houdt alles voor jezelf en je hebt geen uitlaatklep.

Het is echt belangrijk om wat meer te voelen hoe je eraan toe bent mentaal en emotioneel, zodat je ruimte kunt nemen om te ontladen voordat de vulkaan uitbarst. En om te reflecteren op wat je oppot en waarom je dit doet. Laten we volgende keer werken aan de subtiele signalen die je krijgt voor de vulkaan op uitbarsten staat. Het zou ook goed zijn als je een uitlaatklep vindt, zoals boxen, hardlopen of yoga. En gebruik je zorg voor Sammie als motivatie, niet als stok om jezelf mee te slaan. Je bent je vader niet! Heel goed trouwens dat je van de weg af bent gegaan, dat voel je dus wel aan! ”